Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
6 redenen waarom jij je autobiografie moet schrijven
Veel mensen lopen jaren rond met het idee hun verhaal te schrijven. Ze beginnen, schrijven een hoofdstuk en daarna verdwijnen de losse pagina’s in een la om nooit meer ter hand te worden genomen. Zonde! Wil jij je verhaal schrijven, neem je schrijfwens voor 2016 serieus en schrijf het. Zes redenen waarom je volgend jaar aan een autobiografie moet beginnen.
#1 In jou zitten maar liefst vier generaties verstopt. Als je vader of moeder een karaktereigenschap heeft (of had) die jij ook hebt, is er een grote kans dat je opa of oma die ook heeft (of had). Jouw levensverhaal geeft je (klein)kinderen inzicht in hun wortels. Daar kan geen therapeut tegen op!
#2 Jouw boek zit tjokvol levenservaring die je aan je kinderen en kleinkinderen geeft als je het opschrijft. ‘Die zitten heus niet te wachten op mijn boek!’ O nee? Vraag het aan kinderen van wie de ouders er niet meer zijn. Wedden dat ze allemaal zeggen, ik wou dat ik zo’n boek had!
#3 Heb je geen kinderen? Schrijf tóch jouw waargebeurde verhaal. Voor jezelf of publiceer het want wie weet zijn er mensen die iets soortgelijks mee hebben gemaakt. Denk aan onderwerpen als ‘tien bazen in tien jaar’, ‘junkie in Wassenaar’ of ‘hilarische treingesprekken tussen Amsterdam en Den Haag’. Allemaal unieke waargebeurde verhalen.
#4 Schrijven over je leven ruimt op. Je weet beter waar je staat en wat je van de dingen vindt. Je pen geeft je zoveel wijsheid dat hij je meer dan eens positief verrast.
#5 Jouw verhaal schrijven opent gesprekken. Dat geldt zeker voor waargebeurde verhalen die voor de familie of dierbaren zijn. Wie deelt, vermenigvuldigt.
#6 Als je schrijft, train je je hersenen. Schrijven is een mentale bezigheid, vooral als je met de hand schrijft, en is daarom een goede brain trainer.
Overtuigd om jouw boek, jouw levensverhaal te schrijven? Goed zo!
Ga ik dan nu simpelweg beginnen met schrijven?
Nee.
Dat is namelijk waardoor het meestal misgaat.
Zó moet het wel:
- Neem je schrijfwens 100% serieus.
- Denk goed na over hetgeen je wilt schrijven zónder dat je een pen in je hand hebt. Mijmer, denk, overweeg en heroverweeg. Zorg voor tijd, rust en ruimte (zowel figuurlijk als letterlijk) om dat te kunnen doen.
- Schrijf alle herinneringen die in je op komen, op. Kriskras door elkaar. Als je bang bent om punten te missen kan een levenslijn van nul tot aan nu handig zijn.
- Ga ordenen. Deel bijvoorbeeld alles wat je op hebt geschreven in per levensfase of op thema zodat je weet waar je over gaat schrijven (en dus ook wat niet)
- Een wankele structuur stort vroeg of laat in. Creëer een stevig fundament voor je boek die ook in een later stadium overeind blijft.
- Een goede structuur en dito verhaallijn zorgen ervoor dat je verhaal richting krijgt. Daarmee heb je zo’n 60% van de klus geklaard. Daarna volgt het schrijfwerk en dat is vooral het ‘inkleuren’ van je verhaal.
Besef goed dat je je levensverhaal maar één keer hoeft te schrijven. Maak je droom waar en schrijf dat boek. Het is het meest waardevolle wat je jezelf en je kinderen kunt geven.
Door Brenda van Es
Brenda van Es organiseert sinds in 2014 schrijfweken in Andalusië speciaal voor mensen die hun levensverhaal, autobiografie of biografie willen schrijven. Ze werkt volgens een zelfontwikkelde methodiek. Bezoek hier haar website. Ze biedt ook een gratis minicursus aan ‘7 tips voor jouw levensverhaal’ (klik hier om je in te schrijven).
Wil jij een familieverhaal schrijven of ben je daar al mee bezig? Schrijven Magazine leert je er alles over!
Gerelateerd
Techniek
Genre
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!