Abonnees profiteren van extra voordelen.
6 redenen om jouw familiebiografie te schrijven
In het oktobernummer van Schrijven Magazine interviewden we Jaap Scholten over zijn familiebiografie Horizon City, wat hij baseerde op een koffer vol familiefoto's en -verhalen. Wil je ook een familiebiografie schrijven? Paradijsvogels Magazine zette een aantal tips voor je op een rij.
Een paar jaar geleden kreeg Petra de Vlier (59) een stapeltje foto’s in handen. Ze herkende haar tante in vroegere jaren. Hoe anders was de jonge, kokette vrouw die haar vanaf de sepia-prentjes aankeek dan de altijd ietwat afwezige tante die langskwam op verjaardagen. Het intrigeerde haar: wat was haar verhaal? Een eerste voorzichtige eerste vraag over haar schooltijd leidde tot een ontroerende biografie van een meisje dat de wereld over zwierf, glaskunstenares werd en uiteindelijk een kruidenierszaak begon. De verjaardagen waren vanaf dat moment nooit meer hetzelfde.
Koesteren van gedeelde wortels binnen de familie
In veel gevallen is een dergelijke spontane ontdekking van dagboeken, foto’s of brieven de aanleiding om een familiebiografie te schrijven, of tenminste in de geschiedenis te duiken. Om herinneringen vast te leggen, te koesteren en te herbeleven. Voor anderen is het de wens hun eigen verhaal op te schrijven, als tastbaar document voor de volgende generaties, of om de familiekarakteristieken (en -herinneringen) die iets zeggen over de gedeelde wortels vast te leggen.
Het (laten) maken van een familiebiografie is in alle opzichten een interessant proces waar u – volgens de ervaringsdeskundigen – per definitie anders uitkomt dan hoe u er aan begon. Paradijsvogels Magazine vroeg lezers die zich eerder aan dit avontuur waagden wat het proces voor hen heeft gekenmerkt, en wat hen er toe dreef om de geschiedenis steeds verder te ontrafelen.
1. Het verhaal is meer dan puur de familiegeschiedenis
“Ik realiseerde me dat mijn oma ook ooit een meisje, en jonge vrouw was geweest die opgroeide in een periode die zij met haar liberale aard – ‘Trouwen? Dat is voor later hoor…’ – als hoogst beperkend moet hebben ervaren.”
Wat het schrijven van een familiebiografie voor velen boeiend maakt is het besef van het tijdperk en daarmee context waarin vorige generaties leefden: iedereen is een product van zijn of haar tijd. Politieke, religieuze en economische ontwikkelingen beïnvloedden onze voorouders, net zoals ze dat vandaag de dag bij onszelf doen. Dat maakt ieder (levens)verhaal per definitie boeiend!
2. Een familiebiografie kan ook een schilderij zijn
Meer tips? Lees verder op Paradijsvogels Magazine.
Bron
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.