Afbeelding

Beeld Shutterstock

Koningin van de familieroman overleden

Koningin van de familieroman overledenJos van Manen Pieterse was onze koningin van de familieroman, ze overleed afgelopen zondag op 84- jarige leeftijd en liet een indrukwekkend oeuvre achter.

Succesvolle schrijfster

Van Manen Pieterse was een van de best verkopende schrijfsters, met haar Tuinfluiter- trilogie verkocht ze maar liefst 4 miljoen boeken. Ze schreef dertig boeken in veertig jaar, maar de Tuinfluiter- trilogie was de kroon op haar werk. Van Manen Pieterse stond  bekend om haar diepgang en vooruitstrevende thema’s als incest, huwelijksproblemen en zelfdooding. Voor deze thema’s haalde ze naar eigen zeggen haar inspiratie uit ‘het echte leven’.

Gewaagde thema’s

Op 18- jarige leeftijd begon ze het schrijverschap met gedichten die de christelijke literaire bladen haalde. Enkele jaren later zag ze proza als haar roeping. De verklaring achter haar succes ligt in haar thema’s en de tijd waarin ze deze plaatste. Ze begon taboes in gelovige kringen te doorbreken maar op de een of andere manier lukte dit haar zonder mensen voor de voeten te lopen wat een kunst apart bleek te zijn.
Het literair kritiek heeft haar naar eigen zeggen weinig gedaan, ze had dan ook een enorme lezers- achterban die haar steunde. Bijvoorbeeld het kritiek dat in de literatuur een boek geen positief einde mag hebben waar zij op reageerde: ‘Stelletje zuurpruimen. Wat een onzin’.
Op 65- jarige leeftijd werd er door haar een punt achter het schrijven gezet, naar eigen zeggen om te voorkomen dat haar werk langdradig en ouderwets werd. ‘Als dat zover is, moet je de pen uit mijn hand rukken’ had ze tegen haar kinderen gezegd.

Bron

http://www.volkskrant.nl/boeken/koningin-van-de-familieroman-slechtte-taboes-in-gelovige-kringen~a3843058/

Uitgeven