Afbeelding

Kranten

Foto door brotiN biswaS via Pexels

5 handige schrijftips uit de journalistiek

Een gebrek aan inspiratie, een verhaal dat maar niet afkomt of twijfels over je schrijftechniek… Als schrijver kun je allerlei problemen tegenkomen. Tijdens mijn werk als journalist deed ik skills op, waar ik bij het schrijven van mijn romans veel aan heb. Deze vijf schrijftips kunnen ook jou helpen! 


1. Doe je research

Bij ‘research doen’ denk je misschien direct aan het schrijven van non-fictie of historische teksten.  Onderzoek doen kan echter op zoveel meer vlakken nuttig zijn, ook bij het schrijven van fictie. Speelt jouw scène zich af op een vol marktplein? Grijp je aantekeningenboekje, een klapstoel en ga op zo’n plek zitten. Schrijf op wat je ziet, hoort, ruikt en voelt. Deze aantekeningen helpen je op inspiratieloze momenten en zullen je teksten bovendien levendiger maken. Research doen kan ook bestaan uit het afnemen van interviews, het lezen van andermans werk of het bestuderen van een onderwerp. 

2. Stel deadlines

De deadline: een term waar bijna heel werkend Nederland en België mee te maken krijgt. Zo ook natuurlijk, de journalist. Als schrijver voor een nieuwsplatform was ik altijd gebonden aan strakke planningen. Het verbaasde mij hoe fijn ik het vond om naar deze rode stippen in de agenda toe te werken. Een deadline helpt je routine te krijgen in het schrijven en te vertrouwen op je beslissingen. Ironisch genoeg geeft het opleggen van tijdsbeperking soms ook meer vrijheid. Door niet eindeloos te kunnen wikken en wegen, durf je sneller iets op papier te zetten en word je daadkrachtiger. Herschrijven kan altijd nog in de volgende fase! 

3. Houd het kernachtig 

Het schijnt dat de aandachtspanne van een mens steeds korter wordt. Het is daarom noodzakelijk om kernachtig te schrijven. Hiermee bedoel ik zeker niet dat een tekst geen mooie dwalingen, nuances of dubbele lagen mag hebben. Wat ik wel bedoel is dat je goed voor ogen moet hebben welk doel een scène heeft en hoe je deze op wilt bouwen. Voorkom dat je in herhaling valt en geef je tekst focus, wat wil je dat je lezer meeneemt uit elk fragment? 

4. Schrijf mooie quotes

Als journalist kon mijn hart sneller gaan kloppen bij het horen van een mooie quote. Dan legde ik het interview even stil om deze woord voor woord op te schrijven. Ook in het schrijven van verhalen en manuscripten zijn quotes belangrijk. Dialogen schrijven kan natuurlijk op allerlei manieren, maar besteed in elk geval aandacht aan je citaten. Geef ze betekenis, maar maak ze niet onnatuurlijk. Een mooie quote kan een goede manier zijn om een personage te introduceren, de toon van een dialoog samen te vatten of een thema aan te stippen. 

5. Redigeren kun je leren

Wanneer je je eerste versie af hebt, is het raadzaam een aantal herschrijfrondes te doen. Redigeer je verhaal stap voor stap, totdat je tevreden bent. Wanneer je zelf blij bent met het resultaat, vraag je er een tweede lezer bij. In de journalistiek is het heel gewoon om je tekst voor te leggen aan andere redactieleden, twee zien immers altijd meer dan één. 
Ook voor roman- en verhalenschrijvers is het heel leerzaam om proeflezers te hebben. Zo ontdek je of je verhaal overkomt zoals je het bedoeld hebt. In welk stadium je een proeflezer erbij vraagt is persoonlijk. Sommige schrijvers laten iemand per hoofdstuk meelezen, anderen – zoals ik – wachten hier wat langer mee. Ontdek voor jezelf wat werkt! 

Over de auteur

Lotte Petersen (1993) is boekhandelaar en schrijver. Haar debuutroman, geïnspireerd op haar avonturen als nanny in Rome, verschijnt herfst 2021 bij HarperCollins. Lotte studeerde literatuurwetenschap en werkte enkele jaren als journalist en copywriter. Ervaringen die haar goed van pas komen bij het werken aan haar manuscripten. Haar schrijfstijl zou ze typeren als toegankelijk en humoristisch. 
In haar vrije tijd kijkt Lotte graag films of treint ze door Nederland. Ze woont samen met haar man en hun huisdieren in Eindhoven. Haar hondje Jonie houdt haar trouw gezelschap bij het schrijven. Lotte is aangesloten bij literair agentschap Sebes & Bisseling en werkt momenteel aan roman nummer twee.  
 

Service