Verhalende journalistiek: met het fileermes op tafel

Roemruchte verhalende journalisten uit de VS en Europa leggen zichzelf onder het fileermes tijdens een serie masterclasses op donderdag 15 mei en een conferentie op vrijdag 16 mei van Stichting Verhalende Journalistiek. 

Ze ontleden rücksichtslos hun beste werk en zoomen in op thema’s als: het begin, het gebruik van de ik, en hoe dicht je op je geïnterviewde kunt kruipen.

‘Internet vráágt om verhalende journalistiek,’ legt Amy O’Leary van The New York Times uit, die momenteel voor haar krant het online leesgedrag van haar lezers onderzoekt. Daarnaast ontleden toonaangevende verhalende journalisten uit de VS en Europa hun beste werk in speciale tracks in radio, tv, multimediale en geschreven journalistiek.

Sprekers dit jaar zijn onder meer Sonia Nazario (Pulitzer prijs winnende journalist van de LA Times), Laurence Grissell (radioproducer voor de BBC, winnaar Prix Italia 2012), Daniel Menaker (oud-The New Yorker, oud-hoofdredacteur Random House), John Appel (documentairemaker), John Schoorl (de Volkskrant) en Suzanna Jansen (Het Pauperparadijs).

Stichting Verhalende Journalistiek

Stichting Verhalende Journalistiek stelt zich tot doel om literaire non-fictie in de Nederlandstalige media te stimuleren, zowel in journalistieke producties voor dag-, week- en maandbladen als in boekvorm, voor de radio, internet en televisie. De organisatie is ervan overtuigd dat het de taak is van de journalist om journalistieke producties aantrekkelijker te maken en dat het niet eenzijdig aan de consument en de tijdsgeest te wijten valt dat er minder gelezen wordt. Het kerndoel is daarom het vergroten van de vertelvaardigheden van journalisten en eindredacteuren.

Inschrijven masterclasses

Inschrijven kan via: www.verhalendejournalistiek.nl

Uitgeven