Afbeelding

Cover van Handboek verhalende journalistiek

Wat journalisten kunnen leren van storytellers

Het Handboek verhalende journalistiek verschijnt bij Atlas Contact.Kranten en tijdschriften kunnen zich in het internettijdperk niet meer onderscheiden met nieuws dat kort, snel, mobiel, amusant en ook nog gratis moet zijn, maar wél met eigen verhalen die grondig zijn onderzocht en meeslepend zijn geschreven.

Journalisten Henk Blanken en Wim de Jong pleiten voor een journalistieke verteltrant die gebruikmaakt van technieken zoals die door storytellers worden gebruikt. In het Handboek verhalende journalistiek, dat donderdag 4 september verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact, vertellen ze hoe.

In het Handboek verhalende journalistiek maken Blanken en De Jong beginnende en gevorderde journalisten vertrouwd met de technieken van de literaire non-fictie. Beide auteurs putten niet alleen uit hun ervaring als journalist en docent journalistiek, maar interviewden voor dit boek ook Nederlandse collega's over hun werkwijze, ervaringen en keuzes.

Het Handboek verhalende journalistiek laat zien:

  • Hoe je een journalistiek en dus waargebeurd verhaal kunt vertellen dat leest als fictie.
  • Hoe verhalende journalistiek werkt. Hoe perspectief je kijk op de dingen verandert. Wat personages verzwijgen in een dialoog. En waarom je een uitweiding zo lang mogelijk moet uitstellen. 
  • Waar je verhalen vandaan haalt als je ze niet mag verzinnen.
  • Hoe je onderzoek doet voor een verhalende reportage, hoe je scènes bouwt, waarom stijl en toon belangrijk zijn en welke valkuilen er zijn als de fictie met de feiten aan de haal gaat.

Service

Techniek