Afbeelding
Andrew Neel via Pexels
Andrew Neel via Pexels
Het jaar is weer bijna voorbij, dus het wordt tijd om even terug te kijken, voordat we ons druk gaan maken over het schrijfjaar 2024. Dit zijn onze best gelezen artikelen van het afgelopen jaar. Mocht je er nog één gemist hebben, dan is dit je kans!
Van schrijven word je niet rijk, schrijven doe je omdat je er passie voor hebt. Toch zijn er wereldwijd een aantal schrijvers die miljoenen verdienen. Dit is de top 10!
Je kan deze boeken niet meer wegdenken uit het boekenlandschap, maar als het aan de schrijvers had gelegen, dan hadden zij deze verhalen nooit op papier gezet. Nieuwsgierig geworden naar welke verhalen dat zijn?
In haar alom geprezen roman Het lied van ooievaar en dromedaris, waar ze de Libris Literatuurprijs 2023 mee won, geeft Anjet Daanje een masterclass in vertellend schrijven. Kathy Mathys schreef een artikel over het boek in Schrijven Magazine. Ter ere van de winst van de Libris Literatuurprijs, zetten we het artikel gratis online!
Met 2024 om de hoek, is ook dit een handig artikel om te lezen. Heb je als droom om een succesvol boek uit te geven of zelfs fulltime te kunnen schrijven? Maar hoe kom je daar? Die droom voelt zo ver weg dat het soms bijna onmogelijk lijkt. Maar er is een tactiek die jou helpt om dichter bij die schrijversdroom te komen.
‘Elke dag een halfuur schrijven, dan komt het goed’, aldus schrijfster Julia Khusainova in een interview met Schrijven Magazine. Hoe krijg je dat voor elkaar? We hebben het allemaal druk. Waarschijnlijk een voltijdse baan, een paar kleine koters in huis en af en toe behoefte aan ontspanning. Hoe maak je in de mallemolen van alledag ruimte voor de pen?
Een plot is geen samenvatting, een plot is wat men het fundament van het verhaal noemt. Het verhaal is hetgene wat je vertelt aan een bar, maar het plot houd je voor jezelf. Tijdens het vertellen doe je het niet uit de doeken, toch wordt voor de luisteraar/lezer langzaamaan helder hoe het in elkaar zit. De lezer moet het echter zelf uitvogelen, dat is de crux van het plot. Het plot moet verrassen en verbazen, niet te ongrijpbaar zijn maar ook niet te voorspelbaar. Hoe bedenk je nu een sterk plot?
Beginnende schrijvers leren allerlei schrijfregels kennen als ze zich inlezen of schrijfcursussen volgen. Dogma’s zoals show, don’t tell of ‘schrijven is schrappen’, kom je dan regelmatig tegen. De kunst is om deze regels onder de knie te krijgen, om daarna te leren wanneer je ze moet negeren of met een korreltje zout moet nemen.
Of je nu niet meer schrijft door een writer’s block of omdat je gewoonweg even op vakantie bent geweest, het is moeilijk om de draad weer op te pakken en je boek verder te schrijven. Vooral als je in de tussentijd alweer bent vergeten waar je eigenlijk was gebleven en hoe je verder wilde. Met deze tips weet je weer de rode draad te hervinden in je verhaal, en kun je weer lekker aan de slag.
Sommige schrijvers beginnen eerst met het uitwerken van het plot, of het opbouwen van de wereld voordat zij de personages bedenken. Het huis moet er immers staan voordat je erin gaat wonen. Andere schrijvers beginnen eerst met een personage uitwerken. Maar hoe ‘bouw’ je dan precies je hoofdpersoon?
Iedereen kent ze wel: schrijftechnieken zoals show, don’t tell, spanning opvoeren en zintuiglijk schrijven. Maar dat zijn niet de enige schrijftechnieken die je je eigen kan maken. Wil je dus een betere schrijver worden? Bestudeer dan deze vijf schrijftechnieken!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!