Afbeelding

gestapelde lego blokjes in verschillende kleuren

Sen, via Unsplash

Quick Build: bouw binnen 20 minuten een personage

Sommige schrijvers beginnen eerst met het uitwerken van het plot, of het opbouwen van de wereld voordat zij de personages bedenken. Het huis moet er immers staan voordat je erin gaat wonen. Andere schrijvers beginnen eerst met een personage uitwerken. Maar hoe ‘bouw’ je dan precies je hoofdpersoon?

Hier zijn verschillende manieren voor. Je kan beginnen met de naam en op die manier van het uiterlijk, naar de innerlijke leefwereld van je karakter toewerken. Natuurlijk kan je een template opzoeken en deze van A tot Z invullen, maar dit kan ook veel makkelijker. En leuker.

Hieronder vind je drie manieren om een personage op te bouwen zodat je snel aan de slag kan met het schrijven van je verhaal. 

Foef

Welke eigenschap kenmerkt jouw hoofdpersoon? Waar is deze goed in? Of juist helemaal niet?

Misschien is jouw hoofdpersonage rijk en houdt hij/zij/hen er niet zo van om de handen vuil te maken. Want alles wordt toch al gedaan, nietwaar? Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Conflict

Wat is het conflict van je personage? Hoe, waar of wanneer botst dit conflict met de foef? 

Help! Je hoofdpersoon is uit het testament geschreven door een familielid! Hij/zij/hen komt direct op straat te staan. Opeens moet je karakter zijn/haar/hen eigen boontjes zien te doppen en de handen flink uit de mouwen steken om te overleven: ugh, meen je dit serieus?!

Begeren

Wat begeert je karakter? Voor wie of wat zou hij/zij/hen bergen verzetten? 

Elke nacht droomt je personage van zijdezachte dekens, kaviaar en butlers die de kaviaar inslaan als het op is. Wat jouw personage het liefst zou willen is weer terug naar huis gaan. Terug naar het makkelijke, luizenleventje van eerst. Dat is het doel.

Van begeren naar groeien

Je personage krijgt uiteindelijk wat hij/zij/hen begeert:
Eenmaal thuis leert hij/zij/hen dat de rijkdom helemaal niet (meer) nodig is en dat het de vrienden zijn die het leven verheerlijken en verrijken.  

Eenmaal thuis leert je hoofdpersoon dat hij/zij/hen rijk is omdat er andere mensen arm zijn, besluit ter plekke dat het hele systeem op de schop moet en steelt van de rijken om terug te geven aan de armen.
Want hij/zij/hen is veranderd.

Personages groeien naarmate het verhaal vordert. Ze beginnen op één punt en eindigen op een ander. Maar om daar te komen, moet je personage wel in de startblokken staan, klaar om zingend en fluitend het avontuur te beleven! Of kreunend en klagend. De keuze is aan jou.