Afbeelding
Mike Tinnion, Unsplash
Mike Tinnion, Unsplash
Iedereen kent ze wel: schrijftechnieken zoals show, don’t tell, spanning opvoeren en zintuiglijk schrijven. Maar dat zijn niet de enige schrijftechnieken die je je eigen kan maken. Wil je dus een betere schrijver worden? Bestudeer dan deze vijf schrijftechnieken!
Ofwel: arriveer laat en ga vroeg weg. Met arrive late, leave early bedoelt men dat de structuur van een scène wordt omgegooid. In plaats van beginnen bij het incident, de crisis, de climax en eindigend bij de oplossing, wordt alles omgedraaid. Arriveer je laat, dan sla je het incident over en ga je gelijk door met de crisis en complicaties. Als je vroeg weggaat, dan doe je dat voor de climax zodat het personage pas reageert in de volgende scène.
Bij tijdvertraging neem je de tijd om de lezer bij te praten over gevoelens en gedachten van het personage. Wanneer een personage verdrinkt in de rivier, kan het een paar minuten duren voordat hij/zij/hen gered wordt. Maar in die paar minuten voelt het personage veel, zoals de kou van het water en zijn/haar/hen brandende longen. Je beschrijft lang, waardoor de situatie lang aanvoelt voor de lezer.
En bij tijdverdichting vertel je de gebeurtenissen juist versnelt. Wanneer je hoofdpersonage het halve land doorreist om iemand de liefde te verklaren, hoef je niet de rit die vijf uur duurt te beschrijven. In plaats daarvan hou je het kort en krachtig, door zo min mogelijk tijdsaanduidingen te gebruiken.
Je hoeft niet gelijk terug naar de tekentafel te gaan, je tekst te herschrijven en vol te proppen met allerlei symboliek wanneer je dit leest. Maar als je een klein beetje symboliek in je tekst laat terugkomen, dan verrijkt dat toch wel wat je op papier zet. Gebruik bijvoorbeeld getallen, weersomstandigheden of de vier elementen in combinatie met de persoonlijkheid van je personage.
Begin je zinnen gerust met ‘en’, ‘toen’, ‘want’ en ‘of’. Vroeger kregen wij vanuit school mee dat we dit niet mochten doen. Dat het fout is en grammaticaal incorrect zou zijn. Nu maakt dat allemaal niet meer uit. Regels zijn er immers om gebroken te worden.
Hoe kort is een kort hoofdstuk? Daar zijn geen echte regels voor. Maar korte hoofdstukken hebben wel een aantal voordelen: de lezers zijn sneller geneigd nog even een hoofdstuk mee te pakken of uit te lezen voordat zij gaan slapen, naar werk of school gaan. Wanneer moet je een hoofdstuk dan eindigen? Bij een verandering. Of een cliffhanger. Maar gebruik dat laatste niet te vaak. Het kan bij de lezer in het verkeerde keelgat schieten. Die keuze is ook afhankelijk van het genre dat je schrijft. Bij thrillers horen kortere hoofdstukken. En Young Adult boeken hebben vaak ook korte hoofdstukken, maar in een roman hoeft het zeker niet.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!