Afbeelding

verschillende dnd dobbelstenen

Yazgi, Unsplash

Betere schrijver worden? Stap in de schoenen van je personage!

Dat kan je doen door middel van roleplay. Het woord roleplay komt uit het Engels en betekent, vrij vertaald, rollenspel. Rakel de theaterlessen die je volgde als kind maar weer op want je stapt in de schoenen van een personage. Je speelt een rol.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Hieronder staan drie manieren om te beginnen.

D&D

Dungeons en Dragons bestaat al jaren. Het enige wat je nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan is een (vaste) groep – het liefst fysiek, hoewel je online misschien ook wel groepen kan vinden waarbij je kan aansluiten, een document waar je alle belangrijke informatie over je personage in zet en de regels. Zowel dat document als de regels zijn online te vinden. Een game master begeleidt het spel en samen spelen jullie door een avontuur.

Jij maakt als personage alle belangrijke beslissingen, maar of dit goed uitpakt wordt bepaald door de rol van een dobbelsteen. Doordat je dus continu moet denken: ‘wat zou mijn personage doen?’, wordt je gedwongen om in de huid van je personage te kruipen. Wat je verhaal ten goede zal komen

Pathfinder

Als je geen vaste groep hebt om mee te spelen of het lastig is om elke derde vrijdag van de maand vrij te houden, dan is de tabletop RPG Pathfinder iets voor jou! Bij Pathfinder draait het om jou en je personage. Je kan zelf bepalen met welk personage je speelt en hoe je deze ‘levelt’, ofwel sterker maakt.

Je kan overal ter wereld inloggen en spelen. Je moet wel van tevoren registreren en je logsheet meenemen. Je logsheet laat namelijk de groei van je personage zien. Elk spel duurt ongeveer 4 uur en als je avontuur slaagt, dan krijg je een beloning.

Pathfinder maakt jou een betere schrijver doordat jij samen met je personage groeit en je die groei kan gebruiken om je verhaal uit te diepen.

Tumblr

De beste manier om Tumblr te beschrijven is ‘voor ieder wat wils’. Tumblr is een website die al sinds 2009 gebruikt wordt door schrijvers. Het heeft een beetje weg van een mix tussen blogs en Twitter. Het is simpel: je maakt een account aan en schrijft met een (of meerdere) partners een verhaallijn uit. Heb je altijd al je eigen draai willen geven aan Sherlock Holmes, dan kan dat. Wil je liever beginnen met een origineel personage? Dat kan ook.

Tumblr maakt jou een betere schrijver doordat je vanuit het oogpunt van je gekozen personage schrijft. Daarnaast schrijf je samen met andere mensen. De personages bouwen een band op. Maar niet alleen de personages krijgen een sterke band, de schrijvers achter de personages raken vaak ook bevriend. En schrijven is natuurlijk veel leuker als je het samen doet!

Tumblr heeft zowel een desktopversie als een eigen app waar je op kan inloggen zodat je up to date blijft. De Tumblr-terminologie is vaak even een omschakeling, maar gelukkig bestaat er al een flinke lijst met alles wat je moet weten voordat je je in deze wereld stort.

Bron: Numrush, Game Force, Tumblr