Afbeelding

5 schrijftechnieken waardoor De Da Vinci Code een bestseller werd

.

5 schrijftechnieken waardoor De Da Vinci Code een bestseller werd

Voordat Dan Brown doorbrak met De Da Vinci Code, schreef hij vier andere boeken die allemaal weinig werden verkocht. Waardoor werd De Da Vinci Code wel een bestseller? Met deze 5 schrijftechnieken die ook jij kan toepassen!


1. De ‘hook’ zit in het eerste hoofdstuk of eerste 20 pagina’s 

Het maakt niet uit dat je op pagina 100 een geweldige plottwist hebt wanneer de lezer de eerste 20 pagina’s van je boek niet eens doorkomt. De Da Vinci Code opent met een scène waarin de curator van het Louvre wordt neergeschoten door een monnik die op zoek is naar een mysterieus artefact. De curator realiseert zich dat zijn geheim met hem zal sterven en hij laat een bericht achter dat alleen begrepen kan worden door specifieke mensen. Deze ‘hook’ zal de lezer dus vasthouden. Dit kan je doen door te beginnen op een belangrijk punt in je verhaal, door een vraag op te roepen zonder deze gelijk te beantwoorden of gebruik een sterk conflict. Dan Brown gebruikte dus alle drie. Een goede ‘hook’ in je verhaal laat je ook opvallen bij een uitgeverij wanneer je je manuscript opstuurt!

2. Een fascinerend (en een beetje mysterieus) personage

Een fascinerend personage zorgt ervoor dat je lezer op avontuur wilt gaan met je hoofdpersoon. De lezer moet een aantal uren doorbrengen met het personage en als deze niet fascinerend of mysterieus is, dan zal het boek geen bestseller worden. Robert Langdon, de hoofdpersoon in De Da Vinci Code, wordt beschreven als een net geklede hoogleraar, die een Mickey Mouse horloge draagt, omdat het een cadeau was van zijn ouders voor zijn negende verjaardag. Toen hij zeven jaar was viel Langdon in een waterput, waar hij een claustrofobisch trauma aan heeft overgehouden. Daarnaast heeft hij een fotografisch geheugen en is hij geweldig in het oplossen van puzzels en problemen. Genoeg verhaalelementen voor een interessant personage dus! 

3. Conflicten zitten door het hele verhaal

Een valkuil van een beginnende schrijver: het conflict wordt te laat geïntroduceerd of is alleen belangrijk aan het einde van het boek. Meteen openen met een conflict zorgt voor een goede ‘hook’, maar als de conflicten niet terugkomen in de rest van het boek zal het geen bestseller worden. Niet alleen opent Brown meteen met een conflict (de moord op de curator), het conflict zit ook in zijn hoofdpersonage (claustrofobie en zijn verleden). Het zorgt voor constante spanning, vragen die beantwoord moeten worden én geeft ruimte voor karakterontwikkelingen. 

4. Korte hoofdstukken

Natuurlijk is het schrijven van korte hoofdstukken geen garantie voor een bestseller, maar het heeft een aantal voordelen. Het zorgt ervoor dat je boek sneller wegleest en de lezer nog even een hoofdstuk kan meepakken voor ze gaan slapen. Schrijf je hoofdstukken van 30 pagina’s? Dan kan de lezer het hoofdstuk misschien niet uitlezen voor ze het nachtlampje uit moeten doen. Dan Brown maakte in De Da Vinci Code goed gebruik van korte hoofdstukken met cliffhangers en perspectiefwisselingen. 

5. Gebruik van kennis in het verhaal

Of het nu research of ervaring is, of allebei, het gebruik van deze kennis in het verhaal maakt dat de lezer wordt meegenomen. Dan Brown gebruikte dit in zijn boek en in combinatie met de andere vier schrijftechnieken bracht het hem op de bestsellerlijst. 

Bron

www.youtube.com/watch?v=-ct4NANw0C0

Uitgeven