Afbeelding

Hoeveel woorden heeft een hoofdstuk?

Foto: Pexels

Hoeveel woorden heeft een hoofdstuk?

Heeft een hoofdstuk 2000 woorden? 5 pagina’s? Of neemt een hoofdstuk 30 pagina’s in beslag? Er zijn geen echte regels voor, maar er zijn wel een paar tips om in gedachten te houden. 


1. Ken je genre

Welk genre schrijf je? Dit kan namelijk invloed hebben over de lengte van je hoofdstuk. Schrijf je een thriller, dan is het aan te raden je hoofdstukken kort te houden. Hierdoor hou je de spanningsboog hoog en krijg je het pageturner gevoel. Voor een roman maakt de lengte van een hoofdstuk niet zo veel uit. Wil je toch meer snelheid brengen in een lang hoofdstuk? Begin een nieuwe alinea en sla wat tijd over. Dit hoeft geen dag te zijn, al is het maar en uur waarin je personage moest wachten voor een sollicitatiegesprek. 

2. Schrijf gewoon

Laat je verder niet te veel leiden door het aantal woorden of pagina’s. Schrijf gewoon je verhaal. Grote kans dat je vanzelf een logisch einde van je hoofdstuk vindt. Vind je een hoofdstuk echt te lang? Dan kan je altijd tijdens het herschrijven stukken schrappen. 

3. Eindig bij een verandering

Je schrijft je verhaal en je komt bij een verandering aan: je personage komt in een andere omgeving, je springt vooruit in de tijd of er is een perspectiefwisseling. Dat is een mooie kans om je hoofdstuk af te sluiten en een nieuwe te beginnen. 

4. Eindig bij een cliffhanger  

Eindig je hoofdstuk zo, dat je lezer wel verder moet lezen. Door het gebruik van een cliffhanger wil de lezer antwoord op een vraag. Wie is de man die de hoofdpersoon op een afstandje staat te bekijken? Wat staat er in de brief die Martha net opent? Tot welke realisatie komt de detective wanneer hij een biertje drinkt in de kroeg? Door je hoofdstuk af te sluiten met een cliffhanger houd je de lezer vast. Door een perspectiefwissel te gebruiken kan je de spanning wat langer vasthouden. De lezer moet nog even wachten op antwoorden! Gebruik deze truc alleen niet te vaak, want dan wordt het vervelend en voorspelbaar.