Afbeelding

Lucinda Riley, De zeven zussen bestverkochte boek

Foto: Pixabay

Wat maakt De zeven zussen van Lucinda Riley zo populair?

"De zeven zussen" van de Ierse schrijfster Lucinda Riley was afgelopen jaar het bestverkochte boek van Nederland. Het eerste deel van de serie, die uit zeven delen zal bestaan, vloog 233.000 keer over de toonbank. Riley zet meteen een record: dit is het tweede jaar op rij dat het boek het beste verkocht wordt. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Om het te vergelijken: het tweede bestverkochte boek was Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer met 145.000 exemplaren. 

De boeken waren al jaren populair in Noorwegen, Italië, Duitsland, maar werden pas in 2018 uitgegeven bij Xander Uitgevers. Het eerste deel werd al in 2014 uitgegeven in het buitenland. De uitgeverij ontdekte de serie per toeval en bracht de zussen naar Nederland. Ondertussen zijn zelfs de filmrechten al verkocht, is deel één het bestverkochte boek van Nederland en zijn de andere boeken over de zussen ook terug te vinden in de top-10 bestverkochte boeken. 

Het eerste deel van De zeven zussen-serie volgt Maia. Na de plotselinge dood van haar vader keert ze terug naar haar ouderlijk huis aan het Meer van Genève. Maia en haar zussen werden als kind geadopteerd door Pa Salt en krijgen na zijn dood een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Die brief brengt Maia naar Rio de Janeiro. Elk deel in de serie volgt een van de zussen tijdens haar zoektocht naar antwoorden.

Zeven zussen-café

Waar komt het succes vandaan? Lore van Dun weet het antwoord wel. Zij is groot fan van de serie en runt het platform ‘Zeven Zussen-café’ op de boekensite Hebban. ‘De verhalen zijn een serie, maar toch zijn het volledig losstaande verhalen. Het is een combinatie van geschiedenis, liefde, vriendschap, het belang van familie maar ook zit er wat mysterie in de verhalen.’ Het mysterie zit vooral in het feit dat de serie gaat over zeven zussen, maar er komen maar zes zussen voor in het verhaal. Wie is de zevende zus? Voor iedereen is er wel iets te vinden in de boeken, meent Lore. ‘Ik hou ervan als er een liefdesverhaal aanwezig is, maar het heeft niet de hoofdrol waardoor het niemand afschrikt die daar niet van houdt.’  

Bestverkochte boek

Het verkoopsucces van “De zeven zussen” kan – deels – worden verklaard door de succesvolle marketingcampagne. De uitgeverij verlaagde de prijs, waardoor nieuwe lezers makkelijker de serie kunnen uitproberen. En dat hebben veel lezers gedaan. Lucinda Riley zelf maakte een trip naar Nederland om haar prijs voor bestverkochte boek op te halen en bedankte op sociale media iedereen die haar boeken hebben gekocht.

De serie is zo’n succes dat lezers opzoek gingen naar een plek om over de boeken te kunnen praten. Dat biedt Lore in het café. ‘Op dit moment wordt er vooral afgeteld naar het zesde deel, Zon.’ En dat kruisje op de kalender komt snel dichterbij. Op 18 februari komt Zon uit.  

Zeven zussen in komende nummer

Wat kun je leren van het megasucces van De zeven zussen van Lucinda Riley? Je leest het in het eerste nummer van Schrijven Magazine in 2021! Nog geen abonnee? Meld je aan voor 31 januari 2021 23:59 om het nummer thuis te ontvangen.