Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Als schrijver kun je eigenlijk amper zonder marketing, wil je een publiek bereiken. We lichten 8 toegankelijke marketingtools toe die je als schrijver op zijn minst moet kennen.
Je website is als het ware jouw basis op het wereldwijde web. Je kunt eenvoudig een mooie, overzichtelijke website bouwen en voor een laag tarief je gewenste domeinnaam registreren. Hier kun je een overzicht plaatsen van je werk en nieuwsupdates over je ontwikkelingen.
Veel schrijvers houden niet zo van zelfpromotie. Maar sociale media kun je ook gebruiken om jezelf indirect te promoten: via opvallende en interessante updates op bijvoorbeeld Twitter, kun je interactie aangaan met potentiële lezers. Door je al je contacten te volgen en regelmatig te updaten, zullen mensen jou waarschijnlijk vroeg of laat ook gaan volgen. Sociale media zijn absoluut onmisbaar voor een schrijver die zijn/haar publiek via internet wil bereiken.
Bloggen is een mooie manier om jezelf en je schrijfkunsten te etaleren. Zoek onderwerpen die je lezers aanspreken. Haak in op actuele zaken of onderwerpen die met jouw boek te maken hebben. Door te reageren op andere blogs en interactie aan te gaan kun je weer meer mensen naar jouw blog toe trekken. Tussen de waardevolle content door maak je natuurlijk reclame voor je boek of ander schrijfwerk.
Een nieuwsbrief is één van de meest stabiele vormen van internetcommunicatie. Al jaren gebruiken we mails voor marketing, en het lijkt er niet op dat dit voorlopig verandert. Via een nieuwsbrief kun je geïnteresseerden op de hoogte houden van je (nieuwe) boek en schrijfwerk. Ook kun je een nieuwsbrief gebruiken om mensen naar je blog te trekken, door de interessante content uit te lichten.
Zorg dat je een belangrijke bron bent voor de onderwerpen rondom je boek. Vooral bij non-fictieschrijvers is dit een slimme methode. Schrijf je bijvoorbeeld een boek over Nederlanders in Indonesië gedurende de Tweede Wereldoorlog, stel dan een nieuwsalert in op Google. Als er iets in het nieuws is over dit onderwerp, word je direct op de hoogte gebracht. Hierover kun je zelf weer schrijven, waardoor mensen uiteindelijk naar jou toe zullen komen voor informatie rond dat onderwerp.
Stel, je schrijft een thriller over de Chinese onderwereld. Je hebt je ingelezen en onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Deze kennis kun je gebruiken voor de marketing van je boek. Je kunt bijvoorbeeld een non-fictie-artikel schrijven over de Chinese onderwereld, en dat pitchen aan relevante media. Het artikel kun je weer koppelen aan je boek en zo kun je hem indirect promoten via je kennis.
Pinterest en Instagram zijn beide sociale media gericht op beeld. Hoe gaan beeld en boek samen? Nou, hartstikke goed! Je kunt bijvoorbeeld bookstagrams (Instagrammers die boeken promoten) inzetten ter promotie van je boek, of zelf foto’s delen van het schrijfproces of onderwerpen rondom je boek. Op Pinterest kun je themaborden samenstellen, wat een leuke toevoeging aan het boek kan zijn voor jou en je lezer. Je kunt bijvoorbeeld een moodboard maken voor je hoofdpersonages of foto’s gebruiken om een beeld te creëren van je fictieve wereld.
Het lokale sufferdje: misschien verdwijnt het bij jou meteen in de papierbak, maar je kunt deze krant wel degelijk inzetten ter promotie. Lokale nieuwsmedia zijn altijd op zoek naar interessante dingen uit de regio en zullen zeker nieuwsgierig zijn naar een lokale bewoner die een boek uitbrengt. Proberen kan altijd, en de lokale krant is een stuk toegankelijker dan de Volkskrant.
Bronnen: Writer’s Digest
Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is Alle verhalen van Roald Dahl.
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?