Afbeelding

Marketing en ander gedoe…

Na een paar maanden Topklas, richtten we ons op de marketing van de bundel. Want met alleen goed schrijven, red je het niet. Onze cultuur is populistisch. Naast toveren met taal, moet je jezelf en jouw schrijfsels, willen, durven en kunnen, verkopen. Je moet in ‘the spotlights’ staan, een uitgever kiezen die je daar krijgt, en heel belangrijk; over een retegoede cover beschikken. Echt, er zijn boeken die dankzij een juist voorkantje, bestsellers werden. Het is als met hedendaags fruit, dat ook niet altijd smaakt, maar toch op de schaal komt, omdat het perfect van uiterlijk, wist te verleiden.

En ik hoor u roepen; ‘Schrijven moet over schrijven gaan!’ Dat is waar. Maar voor een onbekend schrijver, die wil verkopen, is er één realiteit; zonder koopmansgeest kan je boek in de haard.

Met die overtuiging stapte ik de Topklas binnen. Naast een goed verhaal, wilde ik een marketing, waaraan Van Royen een puntje kon zuigen. Ik wilde ’met de neuzen dezelfde kant op’, de PR barricade beklimmen. Maar dat bleek lastiger dan verwacht. Docent Wiersinga, vond het niet ‘zijn klus’, de SKVR kende grenzen aan tijd en geld, en wij Topklassers hadden moeite met het vinden van de juiste mensen, en soms ook, van elkaar. Want de perfecte groepsdynamiek creëren, zeker als je elkaar weinig ziet en kent, is een lastige, onbeheersbare, opgave. En voor wie eerdere blogs las, en heeft opgelet; we startten met negen, en eindigden met acht. In de broeikas vol belangen, werd het één schrijfster te heet. We verloren een prachtvrouw, met een fantastische schrijfstijl.

Uit de club stappen, heb ik nooit overwogen. Maar de mantra ‘Laat los’ was regelmatig de mijne, evenals de les ‘tel wat u zegent’. Zo werden we prachtig geshoot door fotografe Gaby Jongenelen, bestegen we een aantal leuke literaire podia, wisten we de SKVR te overtuigen van een ‘meer pakkende’ cover, en werden we aangekondigd in de media, waaronder paginagroot in Metro.

Het bestormen van de markt is dan misschien uitgebleven, maar hé, die energie gaat naar een eigen publicatie! Aan een roman wordt momenteel gewerkt, en ik hoop deze binnen een jaar in de boekhandel te krijgen. En ondanks dat ik het samenwerken in de Topklas soms lastig vond, zal ik mijn metgezellen tijdens mijn nieuwe reis, ontzettend missen.

Het zijn dan ook geweldige mensen en schrijvers. Natuurlijk Wiersinga, de grote leraar, die ons deels meenam in zijn eigen avontuur. Want toen de Topklas op volle zee voer, verscheen zijn roman Het paviljoen van de vergeten concubines. Een prachtboek, waarvoor het woord literatuur te klein is, en waarin elke zin ongekende perfectie kent. En al lukt het ons Topklassers niet dit te evenaren, ik heb grote bewondering voor ieders kwaliteiten. Zo kent Nikki van Manen (lees ook haar blog) een intrigerend droomachtige stijl, schrijven Ellen Klapwijk en Marlous van Oorschot ingetogen en prachtig beeldend, en weet Janneke Cromjongh haar inzicht in maatschappelijke kwesties op boeiende wijze om te zetten in aantrekkelijk verhaal. De stijl van Corianne Oosterbaan leest als een sneltrein, haar verhaal Wouter in VERS 3 is misschien wel mijn favoriet. Catrien Rosendaal schrijft even stijlvol als zijzelf is, en Jente Hoogeveen is simpelweg  een geboren talent.

Als u deze blog leest, heeft de lancering van VERS 3 plaats gevonden, en hebben wij schrijfster Sanneke van Hassel, een eerste exemplaar overhandigd. We hebben voorgedragen uit eigen werk, in een, hopelijk, vol Donner. Volgende week een verslag van hoe ik dit ervoer. Want hoe zeker ik denk te zijn van mijn marketing skills, zo knikken mijn knieën bij de gedachten aan deze grootse presentatie!

Meer informatie over de Topklas kun je hier vinden

Belinda Voorkamp (Rotterdam, 1973) leeft haar leven met passie. Ze schrijft columns en verhalen waarbij ze de lezer meesleurt in avonturen vol vergankelijkheid, ‘bijzonder’ menselijk gedrag, en zaken waar men in de regel, liever over zwijgt. In 2014 deed zij auditie voor de Topklas van de SKVR, en werd geselecteerd! Met een groep beginnende schrijvers werkt zij toe naar het lanceren van de bundel VERS 3! De komende maanden blogt zij hierover op Schrijven Online.

Uitgeven