NU gratis te lezen: online special over schrijfopleidingen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is schrijven geen aangeboren talent. Met de juiste oefening kan (bijna) iedereen het leren. Soms is daar echter wel de juiste begeleiding voor nodig. Daarom zet in deze special een select gezelschap opleidingen zijn werkwijze uiteen.

Een schrijversopleiding tegenover de lessen van Bukowski

Even tussen ons. Eigenlijk baal ik ervan, van die schrijversopleiding die ik momenteel volg. Ik ben namelijk bang mijn eigenheid te verliezen, en gefrustreerd omdat mijn manuscripten maar op de plank blijven liggen.
Om mezelf gerust te stellen ben ik op zoek gegaan naar raad, en ik kwam uit bij, voor mij, de grootste schrijfkunstenaar: Charles Bukowksi, maar die vent lacht me alleen maar uit…

Grote taalergernis: 'welke' in plaats van 'die' of 'dat'

welke die dat taalfrustratieHet gebeurt me als tekstschrijver elke week wel een keer: iemand mailt een opzet van een tekst met de vraag of ik die wil redigeren. Eén woordje maakt direct duidelijk uit welke wind de tekst waait. Het woordje welke. Met dit woordje probeert de schrijver wat meer gewicht in de schaal te leggen. Het leidt tot taal welke irriteert.

Het taalgebruik van karakters – over stijl in dialoog (2)

dialoog schrijvenDialogen vormen een belangrijk onderdeel van een manuscript en het is belangrijk dat zij geloofwaardig zijn. Zo moet het taalgebruik van de karakters passen bij hun leeftijd en positie. Het is ook belangrijk dat dialoog niet wordt misbruikt om achtergrondinformatie door te geven. Een levensechte dialoog is dan weer uit den boze.

Reminder: Schrijven Magazine doet onderzoek naar schrijfopleidingen en -cursussen

Schrijfenquête over schrijfopleidingen en -cursussen.Een tijdje terug vroegen we aan jullie jullie mening over schrijfopleidingen. Het aanbod van schrijfopleidingen en -cursussen is zo groot, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Voor de Schrijven Magazine Schrijfopleidingenmonitor zijn we benieuwd naar jullie mening en ervaringen.