Start » Nieuws » Tijd om te schrijven: we willen het allemaal, maar hoe krijgen we het?

Tijd om te schrijven: we willen het allemaal, maar hoe krijgen we het?

24 December 2018

schrijftijd maken‘Ik zou dat boek echt gaan schrijven, als ik er nou maar tijd voor had…’
Klinkt dat herkenbaar? Dikke kans van wel. Als schrijver is tijd een van de meest waardevolle dingen die je kan hebben, maar zeker wanneer je ook gewoon een day job hebt en misschien wel een gezin, is het lastig om die tijd te vinden.

In een ideale situatie heb je oneindig veel lege dagen die zich loom voor je uitstrekken terwijl jij in een boshuisje tikt aan een meesterwerk. In de realiteit moet je jezelf dwingen om in je kostbare vrije uurtjes je hoofd leeg te maken en een schrijfsprintje te trekken.  schrijvers gaan op retraite of schrijfvakantie om eindelijk zonder excuses tijd te hebben voor hun schrijfwerk. Daar kom je aardig dicht bij dat idyllische plaatje van schrijven in een boshuisje of aan het strand.

Schrijfcursus of -workshop om tijd te maken?

Het kan ook zijn dat je iemand bent die gewoon een schop onder de kont nodig heeft. Een externe stem die zegt: ‘En nu aan het werk!’. Een schrijfcursus of -workshop met een docent is dan de stok achter de deur. Je krijgt omkaderde opdrachten en een deadline; daar is geen ontsnappen aan. Ook de jaarlijkse NaNoWriMo (National Novel Writing Month) wordt door veel schrijvers gebruikt als ‘aanleiding’ om nu echt aan het werk te gaan. Gek eigenlijk dat we dat nodig hebben. Ik spreek ook uit eigen ervaring als ik zeg dat schrijftijd maken makkelijker is als je aan de NaNoWriMo meedoet en dus zoveel mogelijk aan je schrijfwerk moet die paar weken. Alsof je een excuus nodig hebt om te schrijven.

De echte sleutel tot schrijftijd zit echter niet in deze tijdelijke oplossingen. Want hoe ga je verder ná de NaNoWriMo (in mijn geval blijft er een half manuscript onaangeroerd liggen) en hoe blijf je schrijven ná het afronden van je schrijfopleiding of -cursus? Het is eigenlijk net als sporten: de truc zit ‘m in het maken van een nieuwe gewoonte. Iedere week schrijven. Zin of geen zin, tijd of geen tijd. Je moet. En eerlijk? Jezelf dwingen tot schrijven is toch een stuk leuker dan jezelf dwingen op de loopband te stappen.

Over de auteur

Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is dan ook Alle verhalen van Roald Dahl.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- In mijn hoofd wonen: hoe maak je schrijftijd?
- Tijd lenen
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Mijn eerste NaNoWriMo – Deel 1: Nog nooit zó veel geschreven
- Schrijflessen van o.a. Lidewijde Paris op de Schrijven Magazine Schrijfdag 2018
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!