Afbeelding

Bron Shutterstock

Talent moet je bezitten, maar schrijven kun je leren


Maartje Wortel, Inge Schilperoord, Marieke Rijneveld en Naomi Perquin: allemaal succesvolle schrijvers die een schrijfopleiding gevolgd hebben. Toch wordt er nog weleens gefronst over het fenomeen ‘schrijfopleiding’. In Sir Edmund (bijlage van de Volkskrant) werd dit onderwerp afgelopen weekend onder de loep genomen.

Schrijver bén je, dat word je niet. Talent valt niet aan te leren, daar moet je mee geboren worden. En dus is een opleiding tot schrijver onzinnig. Schrijfopleidingen zouden enkel leren hoe je marktvriendelijk proza schrijft en in dat proces talent en authenticiteit indammen.
Dit was jarenlang het beeld van schrijfopleidingen, maar dat is langzamerhand aan het veranderen. Steeds meer gewaardeerde en prijswinnende schrijvers zijn (voormalig) studenten van een schrijfopleiding zoals de Schrijversvakschool.

Uitgevers

Joost Nijsen (uitgeverij Podium): ‘Tien of twintig jaar geleden had ik gezegd: talent laat zich niet opleiden. Nu moet ik vaststellen dat de opleidingen wel degelijk nuttig zijn, het niveau stijgt elk jaar. Talent laat zich heus niet stukmaken door een school.

Hij kijkt niet anders naar een ingezonden manuscript wanneer deze geschreven is door een student van een schrijfopleiding: ‘Bij veel goede schrijvers die van de opleidingen komen, denk ik: links- of rechtsom, je was er altijd wel gekomen.’

Het stigma dat lang gezeten heeft op schrijfopleidingen, begint langzamerhand te verdwijnen. Hans Hogenkamp van de Schrijversvakschool: ‘Ik merk aan het hele literaire veld – uitgevers, jury’s, recensenten, schrijvers – dat de opleiding serieus wordt genomen. In de jaren negentig was het geen aanbeveling om te zeggen dat je van de Schrijversvakschool kwam. Nu wordt er actief bij ons gescout. De school is een kweekvijver geworden.’

Voordelen schrijfopleiding

Verschillende studenten van de Schrijversvakschool vertellen in het artikel op welke manier zij baat hebben bij een schrijfopleiding. Docenten van schrijfopleidingen zijn vaak erg kritisch, waardoor studenten leren kritisch naar hun eigen werk te kijken. Verder biedt een schrijfopleiding structuur in je schrijfwerk en een stok achter de deur om aan het werk te blijven. Door de vele schrijfopdrachten kun je jouw eigen stijl ontdekken en deze bijschaven en verbeteren.

Kan iedereen dan zomaar schrijver worden? Talent om te schrijven moet je zeker hebben, zegt Hans Hogenkamp. Dat valt niet aan te leren. Als je niets te melden hebt, val je vanzelf af. Van de veertig eerstejaarsstudenten studeren er gemiddeld zo’n zes af aan het einde van de rit. Maar wel zes goed getrainde schrijvers, mét talent.

Bron: Sir Edmund, 25 maart 2017. Echt. Schrijven kun je leren. Lees het hele artikel hier op Blendle.

Door Marije Catsburg

Uitgeven