Start » Nieuws » Een nieuwsbrief starten als schrijver: hoe ga je te werk?

Een nieuwsbrief starten als schrijver: hoe ga je te werk?

6 December 2016

E-mail heeft al jarenlang een vaste rol in online communicatie en het lijkt er niet op dat dit voorlopig zal gaan verdwijnen. Dus voordat je je gaat wagen aan Snapchat of Instagram, zou je eens moeten overwegen om eerst aan de slag te gaan met een nieuwsbrief.

Hoe ga je te werk?

Als je besloten hebt om een nieuwsbrief te starten, moet je eerst kiezen welk e-mailsysteem je gebruikt. Je kunt natuurlijk volgens de ouderwetse methode een Excel-bestandje bijhouden met alle verzamelde e-mailadressen, maar er bestaan een hoop handige programma’s die je lijst kunnen beheren voor je. Het voordeel van deze systemen is dat je gemakkelijk kun spelen met de lay-out van je mails en je uitgebreide informatie kunt opvragen over het aantal opens en kliks dat je nieuwsbrief opgeleverd heeft. Veelgebruikte systemen zijn bijvoorbeeld MailChimp en Autorespond.

Een volgende stap is het klaarzetten van gepersonaliseerde automatische mails. Wanneer iemand zich inschrijft voor je nieuwsbrief, zal hij/zij een automatische mail ontvangen ter bevestiging. Deze kun je zelf aanpassen, wat wel aan te raden is. Geef de automatische mails een persoonlijk tintje zodat je lezers een warm welkom krijgen.

Adressen verzamelen

Wanneer je je mailsysteem eenmaal klaar hebt staan voor gebruik, is het tijd om e-mailadressen te verzamelen. Je kunt op de website of blog een linkje of button plaatsen die bezoekers leidt naar een inschrijfformulier voor je nieuwsbrief. Afhankelijk van je CMS kun je soms ook een formulier in de footer of sidebar van je website zetten. Via je andere socialmediakanalen kun je mensen op de hoogte brengen van je nieuwsbrief en wat de voordelen ervan zijn. Ga je updates delen van de voortgang van je schrijfwerk? Wil je je mensen via de mail naar je nieuwste blogs leiden? Of wil je je korte verhalen delen via een nieuwsbrief? Zorg dat mensen weten wat ze kunnen verwachten en geef ze een aantrekkelijke reden om hun e-mailadres te verstrekken aan je.

Niet iedereen houdt van nieuwsbrieven. Accepteer het als mensen zich niet willen inschrijven of zich zelfs afmelden van je nieuwsbrief. Een paar do’s en don’ts om ervoor te zorgen dat je lezers tevreden blijven:

 • Stuur niet te veel nieuwsbrieven. Niemand gaat wekelijks drie nieuwsbrieven van dezelfde afzender lezen. Afhankelijk van hoe actief je bezig bent met je schrijfwerk, is maximaal één nieuwsbrief per week aan te raden.
 • Zorg dat je nieuwsbrief interessante content heeft en er verzorgd uitziet.
 • Schrijf een pakkende onderwerpsregel voor je nieuwsbrief, zodat mensen nieuwsgierig worden naar de inhoud.

Bron: Writer’s Digest mei 2016

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Marketing en ander gedoe…
- Pseudoniemen: auteursbescherming of marketinginstrument?
-
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


 • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
 • Waarom je niet moet wachten met je debuut
 • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
 • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
 • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
 • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
 • Interview met Simone van der Vlugt
 • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
 • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
 • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!