Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Boekmarketing: organiseer je eigen boekenavond
9 juli 2008 - 20:04
Niet is zo lastig als je eigen boek te moeten verkopen. We wachten liever af – op de reacties op internet, op de plannen van onze uitgever, op datgene wat gaat komen. Toch is het goed om af en toe zelf de handen uit de mouwen te steken. Hier tien tips om een eigen boekvekoopavond te organiseren – in de gewone boekhandel.
- Kijk eens goed rond in je eigen woonplaats of in de omgeving. Wat zijn de interessantste boekhandels? Waar heb je een speciale relatie mee? Welke boekhandel past goed bij jou soort boeken?
- Kijk ook goed uit naar een aanleiding. Schrijf je kinderboeken en is het binnenkort kinderboekenweek? Is er een nieuw café geopend in de plaatselijke boekhandel? Alles kan een aanleiding zijn. Heb een verhaal, een idee voordat je iemand benadert.
- Probeer de avond zoveel mogelijk in te kleden. Misschien is het beter met meerdere auteurs voor te lezen en te signeren? Misschien wil iemand je interviewen? Wellicht willen muzikale vrienden de avond met een strijkje ondersteunen?
- Maak een afspraak met de boekhandelaar, met de directeur van het cultureel centrum of met de bibliothecaris. Introduceer jezelf en je plan. Vertel wat je bedoeling is: je boek onder de aandacht brengen van het publiek.
- Geef ook aan wat hun voordeel kan zijn: een levendige avond, publiek, een plaatselijke auteur en het imago van een laagdrempelige culturele plek.
- Geef goed aan wat voor boek je hebt geschreven en geef hen een exemplaar of een uitgeprint hoofdstuk.
- Geef ook aan wat voor werk je eerder hebt gemaakt, en hoe de reacties erop waren.
- Als je een tussenpersoon hebt die deze boodschap voor je over kan brengen, aarzel dan niet om deze in te schakelen.
- Neem contact op met de plaatselijke krant, en vertel van je plan. Als zij er mogelijkerwijs aandacht aan willen besteden dan heb jij veel meer kans om de avond te mogen houden.
- Als het de eerste keer niet lukt, vraag dan op welke voorwaarde je wel zou mogen komen voorlezen en signeren. En geef niet op – zoek elders naar een geschikt podium. Nee heb je, ja is om te krijgen.
- Zorg ervoor dat op de avond al je boeken in ruime mate aanwezig zijn. Als er niemand van de boekhandelaar aanwezig is om ze te verkopen, doe het dan zelf of laat een familielid dat doen.
- Wees niet bang dat niemand op komt dagen of dat je ’s avonds met een onverkoopbare stapel naar huis moet. Ook hier geldt: ja heb, de rest is om te ontvangen.
- Weet welk publiek je kunt verwachten en pas je programma en je outfit daarop aan.
- Maak ook van je boektafeltje een feest: een paar sterren en glitters, een mooi kleed en het ziet er meteen stukken aanlokkelijker uit.
- Geef een paar vrienden de opdracht om enkele boeken te kopen en te laten signeren, zodat er in ieder geval een loopje ontstaat. Als er een schaap over de dam is...
- Zorg dat iedereen van je lezing te weten komt. Hang posters op, bevestig kaartjes in de supermarkt en in de bibliotheek. Mail uitnodigingen rond.
- Maak er een leuke avond van, kleed je alsof je naar een feest gaat en maak er ook een feestelijke avond van.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!