Start » Nieuws » 3 tips voor de promotie van je zelf uitgegeven boek

3 tips voor de promotie van je zelf uitgegeven boek

8 Mei 2018

De selfpublishing-markt groeit stevig door. Het zelf uitgeven van een boek heeft veel voordelen, zoals creatieve vrijheid en zelf de touwtjes in handen hebben. Maar zodra jouw boek van de pers komt, moet hij nog wel aan de man gebracht worden. We geven je 3 simpele tips om te beginnen met het promoten van je boek!

boek promoten1. Geef flyers aan iedereen die je kent

Het promoten van je boek begint binnen je eigen netwerk. Neem een grafisch vormgever in de hand of ga zelf op de creatieve tour en ontwerp folders en flyers om jouw boek te promoten. Hier kun je bijvoorbeeld de cover op zetten, de flaptekst van je boek of juist een preview uit een van de hoofdstukken. Zorg ervoor dat de flyer er strak uitziet: geen typfoutjes, geen WordArt-tekstjes. Tegenwoordig is het heel makkelijk om zelf professioneel drukwerk te maken. Deel je flyers of folders uit aan iedereen die je kent, laat ze achter in de trein of vraag de lokale boekhandel of je er daar een paar mag achterlaten

2. Social media

We ontkomen er toch echt niet meer aan: social media. Schaamteloze zelfpromotie is voor veel schrijvers een hoge drempel om over te stappen, maar dit kan wel degelijk effectief zijn. Twitter en Instagram zijn heel geschikt voor schrijvers en op Facebook kun je lid worden van schrijfgroepen. Maar let op: gebruik je kanalen niet om alleen over jezelf te praten. Mensen willen de echte jou zien en kopen dan je boek omdat ze het gevoel hebben alsof ze je kennen. Ga conversaties aan, netwerk en vertel terloops iets over je boek.

3. Lokale pers

Tegenwoordig lijk je het pas echt gemaakt te hebben als schrijver, wanneer je mag aanschuiven bij De Wereld Draait Door. De kans dat dat je lukt als self-pubber is erg klein. Richt je daarom allereerst op de lokale pers: radio, televisie, nieuwssites en natuurlijk het lokale krantje. Niet zo glorieus, maar wel een goede eerste stap richting naamsbekendheid en een publiek. Benader lokale boekhandels of bibliotheken om te kijken of je ergens spreekmogelijkheden hebt en probeer zo eerst in je eigen omgeving aan je bekendheid te bouwen.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Vaste boekenprijs geldt niet voor elke POD uitgave
- Dromen over publiciteit en promotie
- Schaamteloze zelfpromotie
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Tags:
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!