Afbeelding

Bord met stickynotes met doelen

Polina Zimmerman

Gebruik deze tactiek om je schrijfdoelen te behalen

Nu het nieuwe jaar is aangebroken, is het een goed idee om je schrijfdroom weer eens goed onder handen te nemen. Veel lezers van Schrijven Online hebben als droom om een succesvol boek uit te geven of zelfs fulltime te kunnen schrijven. Maar hoe kom je daar? Die droom voelt zo ver weg dat het soms bijna onmogelijk lijkt. Maar er is een tactiek die jou helpt om dichter bij die schrijversdroom te komen. 

Schrijf het op

Het is wetenschappelijk bewezen dat het opschrijven van doelen helpt om ze te realiseren. Een onderzoek uitgevoerd door Dr. Gail Matthews van de Dominican University of California laat dit zien. Zijn respondenten verdeelde hij over vijf groepen: groep 1 hoefde alleen maar na te denken over zijn doelen, groep 2 tot 5 moest ze opschrijven. Groep 5 moest dat het meest uitgebreid doen: de doelen opschrijven in ‘action commitments’ (specifieke acties) en het, samen met een wekelijkse update, sturen naar een vriend. Uit het onderzoek bleek dat groep 5 veruit de meeste doelen behaalde. Alle groepen die hun doelen moesten opschrijven, behaalden ze vaker dan groep 1 die er alleen maar over had nagedacht. 

Schrijf je doelen dus op. Doe dit actief, bijvoorbeeld: ‘Ik word een fulltime schrijver’. Hang deze doelen ergens op waar je ze dagelijks ziet en ermee geconfronteerd wordt. Om jezelf nog meer te motiveren, kan je je doelen vertellen aan vrienden en familie. Het onderzoek dat hierboven wordt genoemd, toont aan dat er een grotere kans is om je doelen te halen als je het deelt met naasten. Zo creëer je een verantwoordelijkheid naar anderen toe en ben je minder snel geneigd om op te geven. 

De doelentrap 

De truc om je droom om fulltime schrijver te worden te behalen, is om het op te delen in kleinere, behapbare doelen. Het motiveert je namelijk als je doelen haalt, maar dat wordt lastig als je doelen heel groot of abstract zijn. Daarom is er een tactiek: de doelentrap. Schrijf boven aan je vel of document je grote droom: fulltime schrijver worden. Nu ga je stapje voor stapje naar beneden werken. Om fulltime schrijver te worden, moet je eerst uitgegeven worden, maar om uitgegeven te worden moet je je verhaal opsturen en dat kan niet als je geen verhaal hebt. Schrijf deze doelen allemaal onder elkaar op in de ‘ik ga’ vorm. Stel bijvoorbeeld als volgend doel om je verhaal in een jaar of halfjaar tijd te schrijven. Vervolg met ik ga elke maand of week zoveel woorden schrijven. Nu kom je al bij doelen waar je aan kan werken. Maar je kan het nog kleiner maken. Misschien moet je nog een idee voor het verhaal bedenken, de personages uitwerken of research doen. Misschien wil je het verhaal eerst aan drie mensen laten lezen voor je het opstuurt of wil je je boeken goed leren marketen. Maak de doelentrap zo lang als jij maar wil. Hoe meer stappen je kan afstrepen, hoe gemotiveerder je je voelt om je droom te behalen.