Afbeelding

Vrouw in een kamer aan het schrijven met een veer in een schriftje

Photo by Andrea Piacquadio

Hoe schrijf je door na een lange pauze?

In de rubriek HOE DAN geven we oplossingen voor de momenten waarop je écht even niet meer weet hoe je verder moet. Geen paniek! Wij helpen je erdoorheen. Deze keer: je boek hervatten na een pauze.


Of je nu niet meer schrijft door een writer’s block of omdat je gewoonweg even op vakantie bent geweest, het is moeilijk om de draad weer op te pakken en je boek verder te schrijven. Vooral als je in de tussentijd alweer bent vergeten waar je eigenlijk was gebleven en hoe je verder wilde. Met deze tips weet je weer de rode draad te hervinden in je verhaal, en kun je weer lekker aan de slag.

Tip 1: Ga voorbereid je pauze in

Een pauze inlassen in je schrijfwerkzaamheden is vaak een goed idee, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het laatste wat je wil, is vergeten waar je ook alweer heen wilde met je boek. Zorg er daarom altijd voor dat je voor jezelf een duidelijk beeld hebt van het verhaalverloop in je boek. Je kunt een goede samenvatting maken van wat er allemaal gebeurt in je verhaal, maar je hebt ook veel aan een schematisch overzicht van je boek. Beschrijf bij elk hoofdstuk wat je wil vertellen en hoe je dat wil doen. Zo weet je precies waar je op elk punt van je boek aan toe bent.

Tip 2: Vind de mindset terug die je eerder had

Het klinkt wat zweverig, maar om zo snel mogelijk weer het schrijven te kunnen hervatten is het handig om weer in dezelfde mindset te komen als voor je rustperiode. Dit betekent niet dat je de welverdiende rust die je hebt opgedaan weer helemaal wegdrukt, maar juist dat je ongeveer dezelfde omstandigheden opzoekt waarin je eerder je verhaal schreef. Heb je bepaalde gewoontes voor het schrijven, of luisterde je tijdens het schrijven steeds dezelfde muziek? Zet dat dan weer door om terug in je oude vertrouwde flow te komen.

Tip 3: Schrijf wat probeersels

Wees niet bang om te proberen, want in deze fase van je schrijfproces kun je natuurlijk nog schrappen wat je wil. Een pauze kan veel nieuwe inzichten opleveren die je weer kan gebruiken ter inspiratie. Schrijf dus vooral wat er in je hoofd zit, zonder er te veel van te verwachten. Probeer bijvoorbeeld wat schrijfoefeningen te doen om je ‘schrijfbrein’ weer te activeren, zoals freewriten, of doe mee met een schrijfwedstrijd. Zorg er vooral voor dat je in deze fase schrijft omdat je het leuk vindt, niet omdat het moet. Je weet maar nooit, misschien schrijf je toch nog een stuk dat je kunt gebruiken in je boek.

Tip 4: Wees niet bang om weer iets te veranderen

Schrijven is schrappen, dus wees er daarom op voorbereid dat je weer een heleboel stukken tekst weg gaat halen. Denk daarom ook niet dat de teksten die je voor je pauze schreef, geen aandacht meer verdienen. Ook aan die stukken mag je blijven schaven om je verhaal nog wat beter te maken. Misschien is dit zelfs wat je weer activeert om je verhaal te vervolgen! Als je een stuk hebt in je verhaal wat je nog zou willen veranderen, maar je weet nog niet precies hoe, kun je er altijd even een aantekening bij zetten om er later op terug te komen. Vergeet niet dat het allemaal niet in één keer hoeft.