Afbeelding

Writer's block

Foto: Pexels

Writer’s block: wat is het en wat is de remedie?

Je barst van de ideeën, maar als je ze wilt opschrijven komt er geen woord uit. ‘I’m a writer, non-practicing’, aldus Hank Moody in de eerste aflevering van Californication, een serie over een schrijver met een langdurig writer’s block. In het Schrijfwoordenboek van Schrijven Online verzamelen we alle schrijftermen én lichten we ze toe. Vandaag bespreken we de term ‘writer’s block’. 


Mis je een schrijfterm waar je meer over wilt weten? Mail dan naar redactie@schrijvenonline.org.

Writer’s block

Een writer’s block: je wilt wel schrijven, maar het lukt niet. Je hebt geen inspiratie of de woorden komen niet op papier. Deze blokkade heeft elke schrijver wel eens meegemaakt en het komt meestal voort uit drie angsten. Je bent bang om te falen, bang voor het mogelijke succes van het boek of door je perfectionisme ben je bang dat je niet goed genoeg bent. Het zijn allemaal herkenbare angsten voor schrijvers, maar gelukkig zijn er vele remedies bekend om je writer’s block te doorbreken.

Remedies tegen een writer’s block

1. Geef jezelf toestemming om slecht te schrijven

In het boek The Creative Compass geven Dan Millman en Sierra Prasada het volgende advies: Get it done first, get it right later. Veel mensen hebben last van een writer’s block omdat ze bang zijn om slecht te schrijven. Maar: slecht schrijven is onderdeel van het proces! Het is geen teken dat je niet kunt schrijven, het is slechts de beginfase. Die dient ertoe om het verhaal vast te stellen voordat je toekomt aan het ‘goede’ schrijven. Wees in deze fase dus niet kritisch en schrijf gewoon door. Meer tips tegen een writer’s block? Hier vind je nog 9 andere remedies.

2. Maak van schrijven een prioriteit

Je bureau is opgeruimd en je zit goed in je vel. Helemaal klaar om te schrijven dus. Maak schrijven nu echt een prioriteit. Neem vrij van werk, zeg tegen vrienden dat je minder beschikbaar bent en zorg voor een schrijfroutine. Tijd heb je alleen als je tijd maakt! 

3. Kies één project om aan te werken

Ben jij ook onbewust bezig met drie verschillende manuscripten, vijf ideeën voor een kort verhaal én een blog? Stoppen dan! Je aandacht verdelen over te veel projecten tegelijkertijd zorgt ervoor dat je brein overuren draait – en dat belemmert je creativiteit. Kies per week of maand één project waar je je aandacht aan wil besteden en probeer dan ook echt alleen maar daarmee bezig te zijn. Je zult zien dat dit je hoofd een stuk rustiger maakt.

4. Maak tijd voor jezelf

Je moet tijd maken voor het schrijven, dat is zeker waar. Maar tijd voor jezelf is ook belangrijk! Anders race je door je creativiteit heen en is je writer’s block zo weer terug. Dat zou zonde zijn van alle moeite die je gedaan hebt om uit je blokkade te komen. Neem dus de tijd om met een goed boek op de bank te zitten, kijk met je geliefde een film of ga uiteten met vrienden. Ook dit geeft energie en nieuwe inspiratie. Wil je nog meer manieren om van je writer’s block af te komen? Lees dit artikel.