Afbeelding

Nooit meer een writer’s Block – 19 manieren

Beeld Shutterstock

Nooit meer een writer’s block – 19 manieren

Nooit meer een writer’s Block – 19 manierenOf het nou als een klap in je gezicht komt of als een rilling over je rug; iedereen kent de ellende van vastzitten. Er is geen sprake van voortgang en de vreugde van schrijven is ver te zoeken. Ziehier, negentien tips van kunstenaars die de creativiteit ontsluiten.

1.    Laat je idee van perfectie los

‘Ik moet een stap terug nemen, een adempauze inlasten en beseffen dat het maar een project is en niet het einde van de wereld als het niet perfect is.’ Mary Kate McDevitt, illustrator en beletteraar.

2.    Sta jezelf toe plezier te hebben

‘Als ik meer speel dan probeer, dan worstel ik me vaak los van een creatieve blokkade.’ Aris Moore, kunstenaar en docent.

3.    Wees niet bang om de innerlijke criticus de mond te snoeren

‘De innerlijke criticus is als die oude vriend van school. Je hoopt dat hij je met rust laat, maar hij blijft bellen en berichten achterlaten.’ Anthony Zinonos, collage illustrator.

4.    Realiseer dat jij je eigen ergste vijand bent, niet het werk

‘Werp geen barrières op die er niet zijn, ga gewoon werken en maak iets.’ Lisa Golightly, schilder.

5.    Niet alle zelfopgelegde grenzen zijn slechtt

‘Stel strakke grenzen voor jezelf en het werk en geef jezelf binnen die grenzen net genoeg ruimte om vrij te zijn en te spelen.’ Trey Speegle, schilder.

6.    Vind je mantra en gebruik hem veel

‘Ik blijf mijn mantra herhalen, een citaat van Charles Horton Cooley: ‘Een kunstenaar kan niet falen, het is een succes om er een te zijn.’’ Matthias Heiderich, fotograaf.

7.    Maak tijd voor jezelf

‘Ik hou ervan om de dag vroeg te beginnen,voordat de rest van de familie wakker wordt. Dan ga ik naar websites zoals Pinterest en Flickr terwijl ik koffie drink.’ Leah Giberson, schilder.

8.    Geniet van ondeugden om te resetten

‘Intimiteit, cocktails en muziek zijn uitstekende smeermiddelen tegen en tijdens een sleur.’ Peregrine Honig, kunstenaar.

9.    Wees bescheiden van tijd tot tijd

‘Ik ben geen genie en mijn werk is slechts een weerspiegeling van mijn eigenzinnige binnenkant. Ik kan niet beledigd worden door wat anderen denken.’ Wendy Walgate, keramiek kunstenaar.

10.    Bij twijfel, vraag om hulp

‘Ik kan makkelijk in eindeloze cirkels rondgaan en me afvragen of ik op de goede weg ben. Dan moet ik gewoon stoppen en om hulp vragen.’ Cassandra Smith, kunstenaar.

11.    Vind inspiratie in het alledaagse

‘Ik vind inspiratie in hardware winkels, bouwplaatsen, lege kamers, door rommel van andere mensen, een goed ontwerp, gesprekken en vlak voordat ik in slaap val.’ Alyson Fox, ontwerper.

12.    Om je geest leeg te maken, moet je bureau leeg zijn

‘Toen mijn atelier klaar was, wilde ik echt in die kamer zijn. Het leek logisch om weer te beginnen met werken als ik aan een nieuw bureau zat.’ Julia Rothman, ontwerper.

13.    Zoek een ander perspectief, al is het alleen fysiek

‘Soms is het moeilijk om te zien wat er mis is, wat er moet veranderen. Een schilderij ondersteboven draaien of ernaar kijken in de spiegel is dan een goede truc.’ Camilla Engman, illustrator.

14.    Wees impulsief!

‘Als ik niet kan handelen na een uitbarsting van inspiratie, dan voelt het alsof ik een nies heb ingehouden.’ Hollie Chastain, collage kunstenaar.

15.    Wees niet bang om het avontuur van een uitdaging in te zien

‘Het is een van de mooiste dingen om dit te doen, je hoeft je geen zorgen te maken. Niemand kan het potlood uit je handen trekken.’ Amanda Happe, kunstenaar.

16.    Falen is enkel het moment voor succes

‘Ik probeer open te blijven voor risico’s in mijn werk, want ik weet dat falen kan leiden tot iets geweldigs.’ Shannon Rankin, kunstenaar.

17.    Wees niet bang om je proces te veranderen

‘Ik denk dat het uiterst belangrijk is om je werkwijze te evalueren en jezelf technisch en conceptueel uit te dagen. Anders wordt het snel saai.’ Deidre Maar-Husaim, kunstenaar.

18.    Soms zal er geen eindproduct zijn en dat is prima

‘Ik weet dat niet elk begin een afgewerkt product gaat afleveren.’ Emily Barletta, kunstenaar.

19.    Creatie komt van destructie

‘Als ik problemen heb met een stuk textiel of papier, snij ik het altijd in stukjes. Ik hou ervan om dingen kapot te maken. Het herstelt de mogelijkheden van het materiaal.’ Jessica Bell, kunstenaar.

Door: Elisabeth Hunting

Techniek