Afbeelding
Bron Pexels
Bron Pexels
Iedere schrijver loopt vroeg of laat weleens tegen een writer’s block aan. Heel vervelend, maar niet het einde van de wereld. Deze 6 stappen helpen je weer aan het werk.
Het schrijven van een boek bestaat uit een aantal stadia. Van ruw idee tot eerste versie tot eindredactie en publicatie. Een struikelblok voor veel schrijvers is dat ze te ver vooruit kijken: nog voordat de eerste versie af is, ben je al bezig met redigeren en herschrijven. Je bent nog niet op de helft van je plot, maar je vraagt je nu al af of het einde niet beter kan. Blijf in het hier en nu: baken elke stap in het proces af en focus je alleen op het stadium waar je nu in zit.
Lastig hè, tijd maken voor schrijven. Met werk, het huishouden, wellicht kinderen en alle andere verplichtingen van het dagelijks leven is schrijven iets wat er nog ergens tussendoor moet, als je energie over hebt. Dat werkt natuurlijk niet, en dat weet je zelf ook wel. Als je je schrijfwerk echt serieus neemt, maak je er tijd voor. Dit hoeft niet meteen een hele dag per week te zijn. Al schrijf je twee uurtjes in een week, een kwartier per dag of één dag per maand: zolang je er maar tijd voor reserveert, is het goed. Komt er dan niets op papier? Probeer het morgen dan gewoon weer.
Een schrijfblokkade komt nooit zomaar uit de lucht vallen, al lijkt dat soms wel zo. Lees eens het boek De blokkade van Renate Dorrestein. Ga op zoek naar de oorzaak van het probleem. Heb je last van faalangst? Sta je eigenlijk helemaal niet achter het verhaal dat je schrijft? Ben je gestrest om iets? De sleur van het dagelijks leven belemmert onze creativiteit, dus probeer eens wat (kleine) veranderingen aan te brengen in je leven.
Door te bewegen zet je je hersens ‘aan’. Je maakt allerlei stofjes aan tijdens het bewegen waar je blijer én creatiever van kunt worden. Ga dus eens lekker een lange wandeling maken voordat je gaat schrijven of ga wat vaker op vaste dagen sporten. Van de hele dag binnen zitten wordt niemand creatiever. Tijdens het wandelen kun je ook lekker peinzen over je verhaal, maar doordat je letterlijk wat afstand hebt van je werk, raak je hier niet gestrest van.
Mediteren hoeft niet zweverig te zijn. De wetenschap is zich de laatste tijd steeds meer aan het verdiepen in de kracht van meditatie. Onderzoek van Amerikaanse Universiteiten toont aan dat zelfs vijf tot vijftien minuten per dag mediteren je hersens al in een heldere, creatieve staat kan brengen. En het kost bijna geen energie: je hoeft alleen maar stil te zitten en in het hier en nu te zijn. Dat is zeker de moeite waard om te proberen, toch?
Ben jij ook onbewust bezig met drie verschillende manuscripten, vijf ideeën voor een kort verhaal én een blog? Stoppen dan! Je aandacht verdelen over te veel projecten tegelijkertijd zorgt ervoor dat je brein overuren draait – en dat belemmert je creativiteit. Kies per week of maand één project waar je je aandacht aan wil besteden en probeer dan ook echt alleen maar daarmee bezig te zijn. Je zult zien dat dit je hoofd een stuk rustiger maakt.
Gebaseerd op Break creative blocks in 10 simple steps uit Writer’s Digest maart/april 2017
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!