Afbeelding

Bron Pixabay

Dit vinden jullie de 10 moeilijkste taaltwijfels

hoe schrijf jeSchrijven en taal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De bezoekers van Schrijven Online lezen dan ook graag en veelvuldig artikelen over taal. Deze 10 taalkwesties werden in de afgelopen 10 jaar het meest door jullie opgezocht!

1. Contaminaties

Artikelen over contaminaties zijn de afgelopen 10 jaar het meest gelezen. Niet zo gek, want dit zijn vaak tricky taalfouten die er heel makkelijk insluipen en die best verwarrend kunnen zijn. Gebruik je irriteren of ergeren? Kan iemand zich iets beseffen? Lees het hier.

2. Gestrest of gestresst

Het juist spellen van Engelse leenwoorden is geen eitje. Jullie hebben dan ook heel vaak gecheckt of gestrest met één of twee s’en geschreven wordt. Twijfel je nog? Lees het antwoord hier!

3. Word je of wordt je

Die eeuwige d/t-kwesties ook! Schrijf je word je of wordt je? In dit geval ontstaat de verwarring omdat je wel je wordt schrijft, maar hier het onderwerp en de persoonsvorm omgedraaid zijn.

4. Veranderd, verandert veranderdt?

Nog meer van die rottige t’tjes en dt’tjes! Dit blijft een moeilijke kwestie en de vraag Is het veranderd, verandert of veranderdt is dan ook ontzettend vaak gesteld door Schrijven Online-lezers.

5. Mooi huis of mooie huis?

Wanneer zet je een e achter een bijvoeglijk naamwoord? Daar bestaat veel verwarring over. Hoewel veel mensen dit op gevoel zullen doen, bestaan er wel degelijk regeltjes voor. Lees ze hier!

6. Halfjaar of half jaar?

Wanneer gebruik je een spatie bij een tijdsaanduiding zoals een half jaar en een half uur? Dat vragen veel mensen zich af. Het goede nieuws: het mag allebei! Lees hier hoe het zit.

7. Aan elkaar of los?

Nog meer spatieprobleempjes. Dit artikel beantwoordt je vraag of je woorden als vlakbij, onderaan en middenin los of aan elkaar schrijft. En dat kan nog best misleidend zijn!

8. Aantal is of aantal zijn

Een aantal mensen is met vakantie deze week of Een aantal mensen zijn met vakantie deze week? Schrijven Online-lezers hebben vaak opgezocht hoe het zit met deze taalkwestie. Weet jij het? Je leest het goede antwoord hier.

9. Royalties?

Een mooie, toepasselijke taalvraag voor schrijvers: wat is het verschil tussen royalties en royaltys? En wat is de goede schrijfwijze? Deze vraag werd vaak nagelezen de afgelopen 10 jaar.

10. Streepje naar links of rechts?

Moet het streepje naar links of rechts wijzen? En wat is het verschil eigenlijk? Dat hebben jullie veelvuldig opgezocht. Of je een accent grave of een accent aigu gebruikt, lees je hier.

Meer lezen over taal? Je ontvangt al een jaar lang Schrijven Magazine voor maar €26,50. Krijg je er ook nog eens twee cadeaus bij!

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

Dossier