Afbeelding
Pixabay
Pixabay
Als je aangeeft waar iets of iemand zich bevindt ten opzichte van iets of iemand anders, dan gebruik je woorden als vlakbij/vlak bij of onderop/onder op. Wanneer schrijf je het aan elkaar en wanneer los?
Een aantal voorbeelden vind je hieronder.
Deze woordcombinaties bestaan uit een bijwoord en een voorzetsel. In de bovenstaande woorden zijn ‘bij’, ‘op’, ‘in’ en ‘aan’ de voorzetsels. ‘Vlak’, ‘onder’, ‘midden’, ‘boven’ en ‘dicht’ zijn hier bijwoorden (ook wel voorzetselbijwoorden genoemd).
Schrijf je nu vrijblijvend in en krijg iedere dinsdag:
✅ Schrijfoefeningen en inspiratie
✅ Tips voor beginnende & gevorderde schrijvers
✅ Taaltips om beter te leren schrijven
✅ Het laatste nieuws over uitgeverijen
✅ De nieuwste schrijfwedstrijden
Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief!
Door mijn ervaring met tekstcorrectie weet ik dat deze woordcombinaties regelmatig op de verkeerde manier gebruikt worden. Eerlijk is eerlijk, ik heb er ook wel eens moeite mee. Hieronder een uitleg over de correcte schrijfwijze.
De woorden schrijf je los van elkaar als het voorzetsel bij een volgende woordgroep, een eigennaam of een persoonlijk voornaamwoord hoort. Een paar voorbeelden ter verduidelijking:
Dit soort woordcombinaties schrijf je aan elkaar als het voorzetsel niet bij een volgende woordgroep, eigennaam of persoonlijk voornaamwoord hoort. Enkele voorbeelden:
Door Loes Orrú-Provoost
Loes Orrú-Provoost is freelance vertaler, meertalig tekstcorrector, blogger en eigenaar van tekst- en vertaalbureau “Talen & Vertalen”. Ze is een liefhebber van alles wat met taal en tekst te maken heeft zoals quotes, cryptogrammen en het leren van vreemde talen. Bezoek ook de website van Loes.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!