Afbeelding

Scrabble letters

Pixabay

Deze 6 spellings- en grammaticafouten maak je nooit meer

Bij het schrijven van een goed artikel of een boek is het niet alleen belangrijk dat je de juiste woorden vindt en gebruikt. Het is ook belangrijk dat je tekst foutloos is. Je wilt per slot van rekening de aandacht van de lezer vasthouden tot het einde van de tekst. Fouten leiden af en zorgen voor ergernis.

Het maken van een spellings- of grammaticafout overkomt iedereen wel eens. Vertrouw niet alleen op de spellingscontrole van de tekstverwerker. Deze controle vindt bijvoorbeeld niet alle dt-fouten. Ook het verschil tussen verassen en verrassen wordt niet herkend. Dit kan heel pijnlijke vergissingen opleveren. Het helpt om na het schrijven even iets anders te doen en daarna de tekst nogmaals door te lezen. Dan vallen de eventuele foutjes vaak wel op.

Wat kun je doen als je kwaliteiten ergens anders liggen dan op het vlak van perfecte spelling en grammatica? Dan kan dit overzicht met veelgemaakte fouten je misschien helpen.  Natuurlijk vind je hier ook de juiste schrijfwijze.

Veelgemaakte fouten

1. Ten alle tijden of te allen tijde

Te allen tijde is volgens Genootschap Onze Taal het gezegde dat het meest online opgezocht wordt vanwege twijfel over de juiste manier van schrijven.

Deze uitdrukking wordt veel gebruikt en ook vaak fout geschreven. Er wordt bij dit gezegde nog gebruik gemaakt van oude naamvalsvormen. Zo kennen we er nog meer, bijvoorbeeld:  van dien aard, uit hoofde van, met dien verstande. De enige juiste schrijfwijze is:

 • Wij zijn te allen tijde  bereid om u passend advies te geven.

2. d’s, t’s en dt’s

Bij twijfel over d’s, t’s en dt’s: vervang het werkwoord door een vorm van het werkwoord lopen. Hoor je bij lopen een “t” aan het einde? Dan wordt deze ook bij het gebruikte werkwoord geschreven. Een perfect controlemiddel. Voorbeeld:

Bieden jij je aan? Vervang bieden door lopen. Loop jij je aan? Juist is dus:

 • Bied jij je aan als online adviseur?

Deze 6 spellings- en grammaticafouten maak je nooit meerHet werkwoord lopen kun je ook goed gebruiken als je twijfelt over de schrijfwijze van de gebiedende wijs.

Bereiden je goed voor! Vervang bereiden door lopen. Loop je goed voor! Juist is dus:

 • Bereid je goed voor op de komende campagne!

3. Dat of wat

Dat is correct na een zelfstandig naamwoord. Wat gebruik je na een onbepaald woord zoals iets, niets, alles of het enige.

 • Het advies dat ik gelezen heb.
 • Dit is het enige wat ik wilde vragen.

4. Te veel en teveel, te kort en tekort

Heeft te de betekenis meer dan nodig of te weinig? Dan worden de woorden los geschreven

 • Er is een letter te veel.
 • Er is informatie te kort.

Teveel en tekort  worden aaneengeschreven als het een zelfstandig naamwoord betreft, bijvoorbeeld het teveel, een tekort of het tegoed.

 • Een teveel aan fouten kan schadelijk zijn voor je reputatie.
 • Er is een groot tekort aan goede communicatiemedewerkers.

5. Dan of als

Dan wordt gebruikt na een vergrotende trap. Als wordt gebruikt bij vergelijkingen.

 • Zij is beter geïnformeerd dan hij.
 • Hij is net zo geïnteresseerd als zij.

6. Dan jou of dan jij, dan ik of dan mij

Is het dan jou of dan jij? Schrijf je dan ik of dan mij? Dit levert bij vrijwel iedereen regelmatig twijfel op. De truc is om in gedachten de zin aan te vullen.

 • Juist is: ik heb meer succes dan jij. Als je de zin langer maakt, wordt het 'ik heb meer succes dan jij hebt'.
 • Juist is: jij hebt meer kennis van dit onderwerp dan ik. Maak je de zin langer,  dan wordt het 'jij hebt meer kennis van dit onderwerp dan ik heb'.

Door Loes Orrú-Provoost 

Loes Orrú-Provoost is een freelance vertaler en meertalige tekstcorrector en is eigenaar van “Talen & Vertalen”. Ze is een liefhebber van alles wat met taal en tekst te maken heeft zoals quotes, cryptogrammen en het leren van vreemde talen. Bezoek ook de website van Loes.