Afbeelding

Schrijftips van Pauline Genee en Elisabeth van Nimwegen

Foto door Romy van der Burgh

Schrijftips van Pauline Genee en Elisabeth van Nimwegen

Schrijftips van Pauline Genee en Elisabeth van NimwegenTijdens de Week van het Schrijven in boekhandel Scheltema werd als afsluiting een openbaar interview gehouden door Wim Brands met Pauline Genee en Elisabeth van Nimwegen. De twee debutanten vertelden over hun onzekerheden als schrijfsters, toekomstplannen en lazen voor uit hun debuutromans. Een aantal tips van de debutanten op een rijtje.

‘Als schrijfster moet je schrappen, maar ik ging wel heel ver’

Pauline Genee debuteerde vorig jaar januari met haar roman Duel met Paard bij uitgeverij Querido. Ze vertelde in haar interview over haar perfectionisme wat haar grootste vriend en vuilkuil is. ‘Dat je als schrijfster moet schrappen is een feit, maar ik ging dan zo ver dat ik de laatste versie van mijn debuut eigenlijk een keer te veel geredigeerd had, ik moet daar soms in minderen.’

Oog voor observatie

Elisabeth van Nimwegen debuteerde eind 2013 met haar roman De smaak van ijzer bij uitgeverij Van Oorschot. Ze las een passage voor uit het eigen werk waarin haar talent voor details en observatie prachtig naar voren kwam. 

De onvermijdelijke clichés

De twee jonge schrijfsters lazen ook voor uit opdrachten die ze enkele jaren geleden hadden geschreven voor hun lessen bij de Schrijversvakschool en gaven hier commentaar op. Ze haalde hun fouten eruit, vooral de clichés, en vertelde hoe ze het anders zouden aanpakken. Sommige zinnen zouden iets korter kunnen of helemaal weggelaten kunnen worden.

Het was een passend einde van de week, voor iedere (beginnende) schrijver is het altijd leerzaam om te horen hoe anderen te werk gaan en omgaan met tegenslagen. Hoe het is om te debuteren en wat er allemaal wel niet bij komt kijken, en misschien vooral het extra duwtje in de rug wat het geeft als je ziet dat er nog steeds kans is om een prachtdebuut uit te brengen.