Afbeelding
Bron: Pexels
Bron: Pexels
Foutloos Nederlands schrijven is voor bijna geen enkele schrijver weggelegd. Wel kun je veelgemaakte taalfouten vermijden als je je van die fouten bewust bent. In dit artikel bespreken we een van die veelgemaakte taalfouten: de contaminatie. Wat houden contaminaties in en hoe kun je ze vermijden?
Een contaminatie wordt ook wel een verhaspeling genoemd. Het houdt in dat je twee uitdrukkingen of spreekwoorden door elkaar haalt en daarmee een niet-bestaande uitdrukking vormt. Er bestaan talloze contaminaties, waarvan we ons vaak niet eens bewust zijn. Een paar voorbeelden van contaminaties zijn:
Er is eigenlijk maar een manier om contaminaties te vermijden, namelijk bij twijfel een uitdrukking altijd even opzoeken. Je kunt bijvoorbeeld de uitdrukking in Google intypen en nagaan of de zoekmachine alternatieven biedt die vaker voorkomen. Ook met een woordenboek of spreekwoordenboek kun je vaak achterhalen of je wel een correcte uitdrukking gebruikt. Verder is het aan te raden om je tekst door een tweede lezer te laten lezen. Diegene kijkt waarschijnlijk net weer anders naar je tekst en zal wellicht sneller zijn oog laten vallen op een eventuele contaminatie.
Door Romy Veul
Romy Veul loopt momenteel stage bij Virtùmedia op de webredactie. Ze is onlangs afgestudeerd als neerlandica en taalwetenschapper en werkt als editor. In haar vrije tijd houdt ze een eigen weblog bij.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!