Afbeelding

Beeld: Shutterstock

Taaltip: het mooie huis of het mooi huis?

Schrijven Online legt de buigings-e aan je uit. Geboren en getogen Nederlanders leren de buigings-e over het algemeen in de eerste jaren van hun leven vanzelf aan. Voor diegenen die op latere leeftijd Nederlands leren praten en schrijven kan het een lastige regel zijn. Daarom hieronder de algemene regels voor de buigings-e en enkele uitzonderingen waar men zich vaak het hoofd over breekt.

Buigings-e

De buigings-e is een taalregel die van toepassing is op bijvoeglijke naamwoorden en bepaald of er een –e achter het bijvoeglijk naamwoord komt of niet. Bijvoeglijke naamwoorden geven een eigenschap of toestand aan van een zelfstandig naamwoorden. Bijvoorbeeld: de blonde jongen of de snelle auto.

Het bijvoeglijk naamwoord staat meestal vlak voor het zelfstandig naamwoord, maar dit hoeft niet. Bijvoorbeeld: sommige gebouwen zijn oud.

Wel een –e

Wanneer komt er wel een –e achter het bijvoeglijk naamwoord?

  1. Als er een de-woord achter het bijvoeglijk naamwoord komt. Bijvoorbeeld: de rode auto.
  2. Als er een meervoud op het bijvoeglijk naamwoord volgt. Bijvoorbeeld: de snelle paarden.
  3. Als er een het-woord achter het bijvoeglijk naamwoord komt, maar datzelfde bijvoeglijke naamwoord voorafgegaan wordt door het, mijn, jouw, zijn, haar, uw, ons, jullie, hun of de bezitsvorm van een eigennaam. Bijvoorbeeld: Lisa’s kleine zusje.

Geen –e

Wanneer komt er geen –e achter het bijvoeglijk naamwoord?

  1. Als er een het-woord achter het bijvoeglijk naamwoord komt en er géén ander woord voor dat bijvoeglijk naamwoord staat. Bijvoorbeeld: leuk schilderij hangt daar aan de muur!
  2. Als er een het-woord achter het bijvoeglijk naamwoord komt en als het onbepaald lidwoord een voor dat bijvoeglijk naamwoord staat. Bijvoorbeeld: een mooi meisje.
  3. 3.      Als er een het-woord achter het bijvoeglijk naamwoord staat en als er ander, anderhalf, één, elk, enig, geen, genoeg, ieder, meer, menig, minder, te veel/weinig, veel, weinig, welk, zo'n of zulk voor dat bijvoeglijk naamwoord staat. Bijvoorbeeld: geen klein park.

 


Afbeelding

Vrouw schrijft op een laptop

Iedere week taal- en schrijftips in je inbox?

Schrijf je nu vrijblijvend in en krijg iedere dinsdag:

✅ Schrijfoefeningen en inspiratie
✅ Tips voor beginnende & gevorderde schrijvers
✅ Taaltips om beter te leren schrijven
✅ Het laatste nieuws over uitgeverijen
✅ De nieuwste schrijfwedstrijden

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief!


Uitzondering

De buigings-e zou geen Nederlandse taalregel zijn als er niet minstens één uitzondering op te vinden is.

  1. Vaste combinaties die in hun geheel een bepaalde functie of bevoegdheid aanduiden worden zonder –e geschreven. Bijvoorbeeld: de muzikaal leider.
  2. Combinaties met een tegenwoordig deelwoord die een bepaalde status van een functie aanduiden worden zonder –e geschreven. Bijvoorbeeld: geestelijk vader.

Voor meer voorbeelden van dit soort uitzonderingen kun je hier terecht.

Bron: Onze Taal  

Dossier