Start » Nieuws » Taaltip: het mooie huis of het mooi huis?

Taaltip: het mooie huis of het mooi huis?

3 Juni 2016

Schrijven Online legt de buigings-e aan je uit. Geboren en getogen Nederlanders leren de buigings-e over het algemeen in de eerste jaren van hun leven vanzelf aan. Voor diegenen die op latere leeftijd Nederlands leren praten en schrijven kan het een lastige regel zijn. Daarom hieronder de algemene regels voor de buigings-e en enkele uitzonderingen waar men zich vaak het hoofd over breekt.

Buigings-e

De buigings-e is een taalregel die van toepassing is op bijvoeglijke naamwoorden en bepaald of er een –e achter het bijvoeglijk naamwoord komt of niet. Bijvoeglijke naamwoorden geven een eigenschap of toestand aan van een zelfstandig naamwoorden. Bijvoorbeeld: de blonde jongen of de snelle auto.

Het bijvoeglijk naamwoord staat meestal vlak voor het zelfstandig naamwoord, maar dit hoeft niet. Bijvoorbeeld: sommige gebouwen zijn oud.

Wel een –e

Wanneer komt er wel een –e achter het bijvoeglijk naamwoord?

 1. Als er een de-woord achter het bijvoeglijk naamwoord komt. Bijvoorbeeld: de rode auto.
 2. Als er een meervoud op het bijvoeglijk naamwoord volgt. Bijvoorbeeld: de snelle paarden.
 3. Als er een het-woord achter het bijvoeglijk naamwoord komt, maar datzelfde bijvoeglijke naamwoord voorafgegaan wordt door het, mijn, jouw, zijn, haar, uw, ons, jullie, hun of de bezitsvorm van een eigennaam. Bijvoorbeeld: Lisa’s kleine zusje.

Geen –e

Wanneer komt er geen –e achter het bijvoeglijk naamwoord?

 1. Als er een het-woord achter het bijvoeglijk naamwoord komt en er géén ander woord voor dat bijvoeglijk naamwoord staat. Bijvoorbeeld: leuk schilderij hangt daar aan de muur!
 2. Als er een het-woord achter het bijvoeglijk naamwoord komt en als het onbepaald lidwoord een voor dat bijvoeglijk naamwoord staat. Bijvoorbeeld: een mooi meisje.
 3. 3.      Als er een het-woord achter het bijvoeglijk naamwoord staat en als er ander, anderhalf, één, elk, enig, geen, genoeg, ieder, meer, menig, minder, te veel/weinig, veel, weinig, welk, zo'n of zulk voor dat bijvoeglijk naamwoord staat. Bijvoorbeeld: geen klein park.

Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine

Nog geen abonee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!

Profiteer nu


Uitzondering

De buigings-e zou geen Nederlandse taalregel zijn als er niet minstens één uitzondering op te vinden is.

 1. Vaste combinaties die in hun geheel een bepaalde functie of bevoegdheid aanduiden worden zonder –e geschreven. Bijvoorbeeld: de muzikaal leider.
 2. Combinaties met een tegenwoordig deelwoord die een bepaalde status van een functie aanduiden worden zonder –e geschreven. Bijvoorbeeld: geestelijk vader.

Voor meer voorbeelden van dit soort uitzonderingen kun je hier terecht.

Bron: Onze Taal  

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Taaltip: verbaasd of verbaast?
- Taaltip: Dat of wat?
- Taaltip: Beide of beiden?
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


 • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
 • Waarom je niet moet wachten met je debuut
 • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
 • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
 • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
 • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
 • Interview met Simone van der Vlugt
 • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
 • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
 • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!