Start » Genre » Scenario schrijven

Scenario schrijven

10 eigenaardige schrijversrituelen

10 eigenaardige schrijversrituelen

30 Augustus 2017

10 eigenaardige schrijversrituelenDe een moet een rondje lopen voor hij kan schrijven, de ander schrijft bij voorkeur midden in de nacht. Iedere schrijver heeft weer andere gewoontes die helpen om hun verhaal op papier te krijgen. We hebben tien van de eigenaardigste schrijfrituelen voor je op een rijtje gezet.

Schrijven 2.0: Schrijf een chatverhaal met Hooked of Tap

Schrijven 2.0: Schrijf een chatverhaal met Hooked of Tap

30 Augustus 2017

 Schrijf een chatverhaal met Hooked of TapWat is de toekomst van de literatuur in een wereld met steeds meer technische mogelijkheden? In deze nieuwe rubriek besteden we aandacht aan projecten die juist die vraag onderzoeken. Deze keer een nieuwe trend die recentelijk is opgedoken: verhalen in de vorm van chatberichten, in apps als Hooked en Tap.

5 tips voor het schrijven van een goede sequel

10 Januari 2017

‘Sequels zijn nooit zo goed als het eerste deel,’ hoor je regelmatig. Het succes evenaren van een eerste boek of film, lijkt soms onmogelijk. We geven je 5 tips om wél een geslaagd vervolg te schrijven.

6 handige schrijfprogramma’s voor de computer

26 Augustus 2016

Veel schrijvers zullen in de eerste instantie hun verhalen in Word schrijven. Een groot nadeel hiervan is echter dat lange teksten al gauw onoverzichtelijk worden, waardoor je kan verdwalen in je eigen verhaal. Wist je dat er handigere programma’s bestaan waarin je jouw boek of verhaal kunt schrijven? Schrijven Online geeft je 6 tips.

Ga mee op schrijfvakantie met Schrijven Online

Op vakantie met Schrijven Online

15 Juli 2016

Ga mee op schrijfvakantie met Schrijven OnlineDe zomervakantie is begonnen, maar dat betekent niet dat pen en papier onder een laag stof moeten verdwijnen. Vakantie is het uitgelezen moment om je relaxte hersenen aan het werk te zetten en je inspiratie in woorden om te zetten. Schrijven Online neemt je deze zomer met zich mee op een rondreis langs negen landen. Maar het zou geen Schrijven Online zomervakantie zijn als we alleen maar liggen te bakken op het strand. Nee, tijdens deze vakantie gaat er geschreven worden!

Deze week een schrijfwandeling door Rotterdam.

Schrijfwandeling: de clichés van Rotterdam

10 Juli 2016

Deze week een schrijfwandeling door Rotterdam. Het zonnetje schijnt eindelijk weer, de temperaturen worden aangenamer en alles en iedereen wordt een stukje mooier. Kortom: de zomer komt er weer aan. Tijd om naar buiten te gaan en je te laten inspireren.

Laat je eigen verhaal tot leven komen

Laat je eigen verhaal tot leven komen

Door Tara Boonstra
 op 27-6-2016
 - reacties: 0

Laat je eigen verhaal tot leven komenAfgelopen week werd ik als webredacteur voor Schrijven Online ‘opgesteld’ om de verhalen van schrijvers tot leven te laten komen. Hoe voelt het als je met de nek wordt aangekeken? Wat zie je als iemand anders dat ervaart en wat hoor je als iemand te dicht bij je staat? Het zijn vragen die bij een scriptopstelling aan de orde zijn en die schrijvers, zo blijkt, in hun schrijfproces verder kunnen helpen.

Verder lezen..

Schrijven Online legt de buigings-e aan je uit.

Taaltip: het mooie huis of het mooi huis?

3 Juni 2016

Schrijven Online legt de buigings-e aan je uit. Geboren en getogen Nederlanders leren de buigings-e over het algemeen in de eerste jaren van hun leven vanzelf aan. Voor diegenen die op latere leeftijd Nederlands leren praten en schrijven kan het een lastige regel zijn. Daarom hieronder de algemene regels voor de buigings-e en enkele uitzonderingen waar men zich vaak het hoofd over breekt.

Schrijf je eigen filmscenario

Schrijf je eigen filmscenario

17 Mei 2016

Schrijf je eigen filmscenarioHeb je er altijd van gedroomd een filmscenario te schrijven? Maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Schrijven Online heeft de leukste schrijfcursussen en –opleidingen voor jou op een rijtje gezet.

5 tips om je boek te verfilmen

5 tips om je boek te verfilmen

29 April 2016

5 tips om je boek te verfilmenHet lijkt de droom van elke schrijver, je eigen verhaal vertaald zien worden naar het witte doek. Met een verfilming bereik je immers een groter publiek. Deze schrijvers kregen het voor elkaar, maar dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Schrijven Online zet hun tips voor je op een rijtje.

Scenarioschrijftip: Schep nieuwe beelden door inleving

Scenarioschrijftip: Schep nieuwe beelden door inleving

21 April 2016

 Schep nieuwe beelden door inlevingScenarioschrijfster Maria Goos koos bij het schrijven van de dramatische film Vreemd Bloed voor een scenario waarbij de verhaallijn niet bepaald wordt door dialogen, maar door beelden. Volgens Goos ontstaan de leukste verhalen wanneer scenarioschrijvers beelden uit de werkelijkheid gebruiken en zich deze vervolgens ‘eigen’ maken.

Scenarioschrijftip: schrijf vanuit ervaring en betrokkenheid

Scenarioschrijftip: schrijf vanuit ervaring en betrokkenheid

14 April 2016

 schrijf vanuit ervaring en betrokkenheidVolgens scenarist Robert Alberdingk Thijm, bekend van de televisieserie A’DAM – E.V.A., is er een groot verschil tussen het schrijven van een script en het schrijven van een roman. In een roman staat het geschreven woord centraal. Tijdens het schrijven van een scenario moet je het verhaal ervaren in je eigen verbeelding:

Win vrijkaartjes voor de film Trumbo

Win vrijkaartjes voor de film Trumbo

12 April 2016

Win vrijkaartjes voor de film Trumbo[Deze winactie is inmiddels gesloten] Afgelopen donderdag verscheen Trumbo, dé film over Dalton Trumbo, groot scenarist en bekend van Roman Holiday, Exodus en Spartacus. Voor de liefhebbers van scenarioschrijven en - schrijvers organiseert Schrijven Online een winactie in samenwerking met September Film Distribution.

Doe mee aan Write Now!

Doe mee aan Write Now!

30 Maart 2016

Doe mee aan Write Now!Nog twee dagen en dan moeten de teksten voor Write Now! - de grootste schrijfwedstrijd voor jong talent - binnen zijn. Schrijven Online laat zien wat vorige winnaars bereikt hebben, een goede reden waarom jij dus ook niet moet aarzelen om mee te doen.

Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!
Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!
Gratis bij Schrijven Magazine: 1 jaar Van Dale Online Taalhandboek Nederlands

Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Word nu abonnee!