Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Je schrijft een verhaal, maar je weet niet hoe je alle informatie kwijt moet. Het schrijven van een infodump ligt dan op de loer! In het Schrijfwoordenboek van Schrijven Online verzamelen we alle schrijftermen én lichten we ze toe. Deze week bespreken we de ‘infodump’.
Mis je een schrijfterm waar je meer over wilt weten? Mail dan naar redactie@schrijvenonline.org.
Een infodump is een negatieve term voor een schrijfwijze waarbij de personages, karaktereigenschappen, geschiedenis of de wereld uitgebreid wordt verteld. De schrijver ‘dumpt’ de informatie op de lezer, vaak in lange alinea’s of zelfs in een hele pagina, in plaats van dat de lezer het meemaakt. De schrijver heeft dan het ‘show, don’t tell’-principe nog niet onder de knie. Een kort voorbeeld van een infodump:
Lisanne was haar beste vriendin, al sinds ze elkaar hadden ontmoet op de middelbare school. Ze hadden zo veel meegemaakt samen: het jaar dat Mira gepest werd en het overlijden van Lisannes vader toen ze 16 jaar was.
Niet alleen is zo’n alinea saai om te lezen, het wekt ook geen emoties op over hun vriendschap of over een 16-jarig meisje dat haar vader verliest. Daarnaast voelt het geknutseld aan en niet als een verhaal dat de lezer zal geloven. Dit soort infodumps worden vaak gebruikt bij het vertellen over de achtergrond of de persoonlijkheid van een personage. In genres zoals fantasy en science fiction is de valkuil groter. Er moet natuurlijk veel verteld worden over de wereld, de magie/technologie en de geschiedenis van de wereld. Voor een schrijver in deze genres is het een kunst om dit alles te verweven in het plot.
Een andere vorm van een infodump is de ‘As you know, Bob’. De dialoog wordt dan gebruikt om informatie te geven aan de lezer, vaak op een onnatuurlijke manier. De personages weten deze informatie vaak al, vandaar dat we het ‘As you know, Bob’ noemen.
‘Lisanne is mijn beste vriendin, al sinds de middelbare school. We hebben zo veel meegemaakt samen: het jaar dat ik gepest werd en het overlijden van Lisannes vader toen ze 16 jaar was.’ De meeste mensen praten niet op deze manier over hun beste vrienden.
Als je bang bent dat je een infodump aan het schrijven bent, stel jezelf de vraag: hoe kan ik dit in een scène laten zien? In het vorige voorbeeld kan een scène waarin de twee meiden shoppen de lezer duidelijk maken dat ze beste vriendinnen zijn. Ze komen een jongen tegen die Mira op de middelbare school heeft gepest, en Lisanne troost haar. Ze drinken nog een drankje bij Lisanne thuis en op de schoorsteenmantel staat een foto van een man van middelbare leeftijd met een urn ernaast. De lezer trekt zo zelf de conclusies.
Kan je echt niet om de infodump heen? Dan zijn er manieren om deze aantrekkelijker te maken. Stop een goede dosis humor in de informatie of laat de stem van het personage horen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!