Afbeelding

Script schrijven

Foto: Pixabay

Scenario of script schrijven? Lees deze 5 boeken!

Een sterk script schrijven luistert heel nauw. Hoe baan je jezelf een weg door alle regels, schrijfmethodes en technieken? Met deze 5 schrijfboeken kom je al een heel eind! 


1. Schrijven voor film, toneel en televisie – Ger Beukenkamp

Welke technieken en inzichten heb je nodig bij het schrijven van drama, comedy en andere vormen van toneel, scenario en filmscript? Theatermaker en scenarioschrijver Ger Beukenkamp legt het haarfijn uit in Schrijven voor film, toneel en televisie. Hij behandelt onder andere het schrijven van dialogen, de strijd tussen vorm en inhoud, stijl, structuur en genre. 

2. De 36 dramatische situaties – Jan Veldman

Je kent de stelling vast wel: een verhaal heeft maar 36 dramatische situaties. Alle verhalen zijn een variatie hierop, zo stelde de Italiaan Carlo Gozzi, hoewel hij in het midden liet welke 36 situaties het waren. Gelukkig vulde de Fransman Georges Polti dit voor hem in! Schrijver Jan Veldman schetst in dit boek de 36 situaties, geïllustreerd met voorbeelden uit de literatuur, toneelstukken, geschiedenis, actualiteit, films en strips. Nuttig om inspiratie uit te halen voor jouw volgende script of scenario. 

3. Schrijven voor theater – 13 methodes – Willy Hilverda

Het meeste leer je van de meesters in het genre! Journalist en schrijver Willy Hilverda ging in gesprek met dertien theaterschrijvers over hun schrijfmethode, werkwijze en techniek. Van de stevige structuur van Ger Beukenkamp tot het plotloze montagetheater van Gerardjan Rijnders. Van het schrijven via de band van Jan Veldman tot het werken vanuit improvisatie van Moniek Merkx. Naast de interviews staat het boek ook vol met handige tips en lijstjes voor jou als toneelschrijver.  

4. De 12 oerkarakters van storytelling – Mieke Bouma

Als scenarioschrijver heb je één ding zeker nodig: dynamische en authentieke karakters. Hiervoor kan je goed gebruik maken van de 12 archetypes die je terugziet in de literatuur, mythen en filmscripts. Deze personages duiken steeds weer op in unieke vorm die verhalen van urgentie en diepgang voorzien. Mieke Bouwma schetst de archetypes zoals de nar, de wijze en de koning in De 12 oerkarakters van storytelling.  

5. Save the Cat! – Blake Snyder

Blake Snyder noemt dit grappige en eerlijke boek The Last Book on Screenwriting You’ll Ever Need en hij helpt je om jouw script geschikt te maken voor het grote publiek. Leer een ijzersterke logline schrijven, bekijk onder welke van de 10 genres jouw script valt en vooral: leer de 15 beats kennen. Snyders beatsheet staat bekend als een sterke richtlijn voor alle scenarioschrijvers, maar is ook populair onder romanschrijvers.

Service