Afbeelding

Scène schrijven

Foto: Pixabay

Hoe schrijf je ijzersterke scènes?

Veel beginnende schrijvers schrijven hun verhalen als een doorlopende vertelling. Meer ervaren schrijvers werken juist van scène naar scène. Het is van belang dat elke scène werkt en de goede elementen bevat. Frank Noë, hoofdredacteur van Schrijven Magazine, geeft tips.


1. Bepaal het doel van de scène

Vaak wordt als vuistregel gegeven: een goede scène moet de plot vooruit helpen, een karaktertrek van een belangrijk personage onthullen of beide. Dat klopt. Alleen hoe bepaal je dat? Wanneer helpt een scène de plot vooruit en wanneer niet? Belangrijk is in dit verband om het doel van elke scène helder te hebben voor je gaat schrijven. Denk bij elke scène na over het doel van de scène binnen het geheel van je verhaal. Schrijf in één zin op wat het doel is van de scène, liefst zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: A gaat door het lint en B ziet A voor het eerst in een nieuw licht.

2. Bedenk de climax van de scène

Een goede scène weerspiegelt de structuur van het verhaal als geheel. Met een begin, een midden en een eind. De climax zit meestal aan het eind van je scène, soms in de laatste regel. Denk al voordat je de scène begint te schrijven na over die scèneclimax. Schrijfcoach James Scott Bell: ‘Elke scène moet een dode hebben – een droom, een relatie, een plan.’ Schrijf in één zin op wat de climax is en waarom deze nodig is voor het verhaal.

3. Bepaal het conflict

In elke scène moet wat op het spel staan. Dat kan door actie, bijvoorbeeld...

Alle tips lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 15 februari verschijnt. 

Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór maandag 3 februari 16:00 u. wat aan, dan krijg je het thuisgestuurd.

Word abonnee      Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek