Afbeelding
Foto: Susannah Ireland
Foto: Susannah Ireland
Elke schrijver kan iets leren van Lucinda Riley. Deze Ierse schrijfster van de bestsellerreeks De Zeven Zusters ontving voor het eerste deel een zelden uitgereikt Platina Boek van Stichting CPNB, omdat er meer dan 350.000 exemplaren van werden verkocht. Voor zowel deel 2, Storm, als voor deel 3, Schaduw, kreeg ze een Gouden Boek, omdat er van elk meer dan 200.000 exemplaren waren verkocht. Twéé gouden boeken voor één schrijver in hetzelfde jaar is nog nooit vertoond. Ze doet dus in ieder geval commercieel iets goed, maar hoe zit het met de inhoud? Wat valt daarvan te leren?
Om te beginnen heeft de reeks een brede opzet. Na het plotselinge overlijden van hun adoptief-vader, Pa Salt, krijgen de zes zussen D’Aplièse enkele aanwijzingen over hun afkomst: een brief van hun vader met een voorwerp, een cryptisch citaat en coördinaten van hun geboorteplaats. Die laatste twee staan op een armillarium, een klassiek tijdmeetinstrument en een attribuut van de astronomie, waarmee Riley het basisstramien geeft. De namen van de zussen zijn ontleend aan het Zevengesternte, de ‘Zeven Zusters’-sterren of Plejaden. Plejaden zijn ook de nimfen op wier klassieke mythes Riley losjes haar deelverhalen baseerde. Zelfs dat van de zevende D’Aplièse-zus, Merope, die volgens haar mythe vrijwel onzichtbaar was doordat ze zich verstopte uit schaamte om haar huwelijk met een sterveling in plaats van met een godheid. En dus is ze onbekend: Pa Salt heeft haar nooit gevonden. En, hoppa, alweer een spanningsboog. Want zo komt er naast de spanningsboog van ieders individuele zoektocht naar afkomst ook een gemeenschappelijke, onuitgesproken opdracht die over alle delen doorloopt: het vinden van die zevende, afwezige zus.
Het grote familiedrama van Pa Salts dood aan het begin zet alle verhalen in beweging én roept allerlei vragen op. Waarom liet Pa Salt zich meteen begraven? Waarmee is hij zo rijk geworden dat hij zijn riante villa aan het meer van Génève, zijn privéjacht, zijn privé-‘taxiboot’ en zijn personeel zonder financiële zorgen voor de zussen beschikbaar kan houden? Hoe heeft een alleenstaande man overal kleine meisjes kunnen adopteren?
Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine 1 van 2021.
Abonnee worden?
Ja graag! Geef Schrijve Magazine cadeau
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!