Afbeelding

Boek schrijven

Foto: Pexels

Eerste hulp bij het schrijven van een roman

Het schrijven van een roman kost snel een, twee jaar van je leven. Het is dus zaak goed beslagen ten ijs te komen. Maar hoe doe je dat? Is jouw verhaal al volledig uitgedacht of wil je kijken of het zich ontwikkelt gedurende het schrijven ervan? En belangrijker nog: zie je schrijven als werken met klei of denk je eerder aan het hakken in graniet?


De prullenbak

Sommige schrijvers hebben werkelijk geen idee waarover hun boeken zullen gaan. Neem de Amerikaanse auteur Stewart O’Nan. Ondanks een reeks literaire prijzen blijft het bedenken van boeken voor hem een probleem. Onvoorstelbaar wanneer je bedenkt dat het prestigieuze Engelse literaire tijdschrift Granta hem een van de beste jonge Amerikaanse schrijvers noemde... Gelukkig is hij bevriend met de wereldberoemde horror- en sciencefictionschrijver Stephen King. Hij was bereid samen een boek over de Boston Red Sox te schrijven, een honkbalteam waarvan beide heren fan zijn. Het resultaat was A Face in the Crowd, een boek waarvoor King het idee leverde en O’Nan de plot. Hierdoor verdiende Stewart een jaar onbezorgd schrijven aan een van zijn literaire romans. Tijd is iets dat hij graag, althans in mijn ogen, vermorst. Om een personage te vinden, schrijft hij in het wilde weg of pikt hij een karakter op dat in een vorig boek al figureerde. ‘Onderweg’ komt hij altijd wel iemand tegen die hem dusdanig fascineert dat het een verhaallijn oplevert. En daar borduurt hij dan op door. Wat hij schreef om tot dat personage of verhaal te komen gaat de prullenbak in…

De tip van Stewart O’Nan

Zorg dat je altijd het manuscript van het boek waaraan je werkt bij je hebt. Of een deel ervan. Zelfs de laatste regel die je schreef op een stukje papier kan van pas komen… Je hebt het verhaal daardoor steeds bij je, wat je ook doet, en je kunt altijd even bedenken of je de verhaallijn die je voor ogen had gaat doorzetten of voor iets anders kiest.

De start

Er zijn meer schrijvers die het beginnen aan een boek als het belangrijkste moment beschouwen.


Afbeelding

Cover Lucinda Riley

Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine 1 van 2021.
Abonnee worden? 

Ja graag!     Geef Schrijve Magazine cadeau


Techniek

Schrijver