Afbeelding
Foto: Nitin Dhumal via Pexels
Foto: Nitin Dhumal via Pexels
Zon, zee, strand maar ook zweten, soft ijsjes en sightseeing. Jazeker, het is zomer. Maar hoe krijg je deze typische zomersferen in je verhaal?
Als je zomer denkt, dan denk je felle, frisse kleuren. Een helderblauwe lucht met een felgele zon, zwemkleding in alle kleuren van de regenboog die een contrast vormen tegen het witte zand en gekleurde picknickkleden op het verse, groene gras. Zomer is het meest sprekende van de seizoenen. Speel hier dus ook mee in je verhaal. Beschrijf de kleuren zo levendig mogelijk. Wees niet bang om hier wat verder in te gaan. Je lezers moeten de zomer kunnen zien, kunnen voelen, en dit kun je heel goed doen door kleur te gebruiken. Doe hier dus je voordeel mee.
Denk je zomer, dan denk je zwemmen. Het strand is natuurlijk het perfecte voorbeeld van een zomerse setting, maar een meertje of beekje is hier ook goed voor te gebruiken. Laat je personages spontaan midden in de nacht ergens in een plas vlak naast de camping zwemmen met zijn vakantieliefde.
Echter moet je er wel voor zorgen dat je boek niet te clichématig wordt. Ergens zwemmen in een zomers boek is namelijk iets wat een lezer aan ziet komen, dus pas dit aan met bijvoorbeeld een plottwist toe te voegen of ervoor te zorgen dat je personage realistisch reageert op dat moment. Bijvoorbeeld door kippenvel te krijgen of dat hun haar gaat klitten van het water. Dit zorgt ervoor dat je verhaal geloofwaardig blijft voor je lezers en dat je niet blijft hangen in het cliché.
Net als bij de winter, is het contrast tussen heet en koud hier goed te gebruiken. De condens druppels van een ijskoud drankje die iemand de rillingen geeft omdat ze op het been vallen. Het gevoel van net even iets langer voor het koelschap in de supermarkt staan om ook maar een beetje af te koelen. Dit gevoel van een beetje kou op een gloeiendhete dag is heel herkenbaar en zo kunnen de lezers zich goed inleven in het personage. Gebruik hierbij dan ook de show, don’t tell techniek om het gevoel van kou extra duidelijk te maken.
Meer weten over show, don’t tell? Leer hier alles over in Schrijven Magazine Plus.
In de zomer gaan veel mensen op vakantie, en mensen lezen dan ook graag over reizen. Roadtrips, exotische eilanden of gewoon op vakantie naar je buurland, de beschrijving van ergens op vakantie gaan geeft al snel een zomers gevoel. Toeristische plekjes opzoeken, lekker luieren op het strand of een vakantieliefde in een land waar je nooit meer naartoe gaat, dit alles geeft dat extra zomerse tintje aan je verhaal.
Ook is de setting van je verhaal zelf erg belangrijk. Een exotische setting geeft namelijk een zomerser gevoel dan een boek dat zich afspeelt in Alaska. Maar zorg er wel voor dat je veel research doet naar je setting. Wat is het klimaat van deze omgeving, hoe zien de dorpen, steden of het platteland eruit, welke flora en fauna komen er voor? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je überhaupt begint met schrijven. Zoek de juiste plaats uit waar je verhaal zich afspeelt en doe hier veel onderzoek naar. Hierdoor kan jouw lezer echt in het verhaal duiken en zich volledig onder dompelen in dat zomerse gevoel.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!