Afbeelding
Foto: Pixabay via Pexels
Foto: Pixabay via Pexels
De eerste zonnestralen piepen weer door de grijze wolken, de lammetjes huppelen door de wei en de krokusjes schieten uit de grond. Het is weer lente. Maar hoe krijg je die typische lentesfeer nu in je verhaal?
In de lente komt alles weer tot leven en dat moet blijken in je tekst. De wereld beweegt weer. Alle dieren komen uit hun winterslaap en je kunt de vogels weer buiten horen. De lammetjes springen vrolijk in de wei en de eerste bloemen ontkiemen weer. Beschrijf vooral de beweningen in je verhaal. “Ik duik tussen de mensenmassa door, die naar buiten zijn gekomen na het zien van de eerste warme zonnestralen.” Of “Het warme lentebriesje wiegt de nieuwe, groene blaadjes heen en weer.”
Ook kan ‘nieuw begin’ een thema zijn in je verhaal. Als je personage bijvoorbeeld een nieuw begin krijgt door in een andere stad te gaan wonen na een traumatische ervaring, of een mooie toekomst tegemoet gaat. Dit thema kan je nog extra benadrukken door de lente erbij te betrekken.
Als je aan de lente denkt, dan denk je waarschijnlijk aan bloemen. Alles groeit en bloeit weer en de wereld krijgt langzamerhand weer kleur. Gebruik deze bloemen ook om het duidelijk te maken dat het lente is. Van de kleine, witte bloemetjes in de stadsbomen tot de zee van kleur in het weiland naast het huis.
Ook hebben veel bloemen en planten een symbolische betekenis. Zo staat de krokus voor een nieuw begin (zo sla je twee vliegen in één klap), een eik staat voor kracht en een tulp voor faam en succes. In je verhaal kun je spelen met de symboliek van bloemen en zo een extra (onderliggende) betekenis geven aan je verhaal.
De lente wordt geassocieerd met zachte, lichte en schattige dingen. Gebruik dit ook. Omschrijf de lieflijkheid. De zachte wolkjes in de helderblauwe lucht, het warme zonnetje dat zachtjes naar beneden straalt, bloemetjes met pastelkleuren en jonge dieren die geboren worden.
Ook staat de lente voor onschuld, gebruik dit in je voordeel. Laat jonge kinderen bijvoorbeeld voorkomen in je verhaal of laat een eerste/prille liefde zien. Dit kun je ook symbolisch laten zien doormiddel van bijvoorbeeld kleuren of dus bloemen. Zo breng je deze onschuld nog duidelijker over dan door het alleen te zeggen.
De lente wordt vaak geassocieerd met romantische boeken. Alles bloeit weer op, en dus ook de romantiek. Maak hier gebruik van. Een boek met een happy ending is perfect om op je balkon in de eerste warme zonnestralen te lezen. Dus als jij een romantisch boek aan het schrijven bent, is het het handigst om deze in de lente uit te geven.
Ook kun je bloemen hier als extra symboliek in je verhaal gebruiken. De roos staat natuurlijk voor de liefde en romantiek, maar zo heb je ook gardenia (geheime liefde), orchidee (je bent mooi) en sering (verliefdheid).
De grootste uitdaging waar veel schrijvers mee worstelen, is hun innerlijke criticus. Lees de tips in het komende nummer!
In deze workshop geeft schrijver Rebekka W.R. Bremmer je oefeningen die je kunnen helpen structuur aan te brengen in je verhaal.
“Het zou niet moeten werken, maar het werkt”. Lees het interview in het komende nummer van Schrijven Magazine!
Neem een abonnement voor 20 september en ontvang dit nummer!
Schrijver en vertaler gaan in discussie! Neem vóór 20 september 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!