Afbeelding
Foto: Rikka Ameboshi via Pexels
Foto: Rikka Ameboshi via Pexels
De blaadjes vallen van de bomen, de truien mogen weer uit de kast en je kan weer Pumpkin Spice bestellen bij de Starbucks. Het is herfst. Maar hoe beschrijf je nu die herfstsfeer in je verhaal?
Als je naar buiten kijkt in de herfst, dan zie je voornamelijk rood-, oranje-, geel- en bruintinten. Gebruik deze ook in je verhaal. Door de verschillende bruine kleuren van de blaadjes te beschrijven zien lezers al gauw een herfstbeeld voor zich. Warme, donkere kleuren beschrijven is dan precies wat je nodig hebt.
Kleding is zoiets kleins dat toch vaak vergeten wordt. Als je personage in het begin van het verhaal een hemd en korte broek aanheeft, dan kan dit eind oktober niet meer, tenzij je verhaal in een warm land afspeelt natuurlijk. Trek ze een trui aan, een dunne jas of een lange spijkerbroek. Maar pak ze niet al te dik in, het is ten slotte nog geen hartje winter in je verhaal.
Bepaalde genres worden door de lezers geassocieerd met bepaalde seizoenen. Zo is romantiek erg populair in de lente en vinden lezers feelgood boeken vaak het leukst in de zomer. Hier kun je rekening mee houden tijdens het schrijven. Mysterieuzere boeken zoals horror, gothic, thrillers of historische fictie zullen het daarom makkelijker maken om die herfstsferen naar voren te brengen in je verhaal.
Wij schrijvers weten dat we onze aandachtspier moeten trainen, elke dag opnieuw. De blauwe zakdoek waarmee een moeder de snoet van haar kind schoonveegt, de prei die uit een fietstas steekt. Immers, voor goede teksten heb je sterke details nodig. Dé lakmoesproef voor schrijvers is de natuurbeschrijving. Kathy Mathys vertelt je hoe je te werk gaat in Schrijven Magazine editie 5 van 2021.
Abonnee worden?
JA GRAAG IK GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU
Herfstachtig weer is niet zwart-wit, maar overal verschillend. De tijdsperiode waarin je verhaal afspeelt heeft invloed op het weer op dat moment. Ook verschilt het in het land of regio waar je bent. Speelt je verhaal af honderd jaar geleden in de bergen af, of is het juist in 2021 midden in de nacht bij de zee? Al deze aspecten hebben invloed op het realisme van je verhaal.
Show, don’t tell is het veelgehoorde advies aan schrijvers. Je zintuigen zijn perfect om de herfstsferen te beschrijven. Voel de miezerdruppeltjes op je huid, hoor het knisperen van dode blaadjes onder je schoenen en proef het kaneel van de warme kop thee in je handen. Zonder echt te zeggen dat het herfst is, kun je dus door middel van kleine details die sfeer levendiger maken.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.