Afbeelding

Schrijftechniek leren

Foto: Pexels

Beter leren schrijven? Lees deze 5 boeken!

Afbeelding

Cover 36 dramatische situaties

Er zijn zo veel schrijftechnieken. Waar moet je beginnen? Nou, met deze 5 schrijfboeken kom je al een heel eind! 


1. De 36 dramatische situaties – Jan Veldman

Je kent de stelling vast wel: een verhaal heeft maar 36 dramatische situaties. Alle verhalen zijn een variatie hierop, zo stelde de Italiaan Carlo Gozzi, hoewel hij in het midden liet welke 36 situaties het waren. Gelukkig vulde de Fransman Georges Polti dit voor hem in! Schrijver Jan Veldman schetst in dit boek de 36 situaties, geïllustreerd met voorbeelden uit de literatuur, toneelstukken, geschiedenis, actualiteit, films en strips. Nuttig om inspiratie uit te halen voor jouw volgende script of scenario.  

Afbeelding

Cover de 12 oerkarakters van storytelling

2. De 12 oerkarakters van storytelling – Mieke Bouma

Als scenarioschrijver heb je één ding zeker nodig: dynamische en authentieke karakters. Hiervoor kan je goed gebruik maken van de 12 archetypes die je terugziet in de literatuur, mythen en filmscripts. Deze personages duiken steeds weer op in unieke vorm die verhalen van urgentie en diepgang voorzien. Mieke Bouwma schetst de archetypes zoals de nar, de wijze en de koning in De 12 oerkarakters van storytelling

Afbeelding

Cover Schrijven is schrappen

3. Schrijven is schrappen – Hans Hogenkamp

Het gezegde ‘schrijven is schrappen’ ken je vast. Als je een kamer beschrijft waar een geweer aan de muur hangt, dan moet dit geweer afgaan. Anders kan je het beter weglaten, zo beschrijft de Russische schrijver Anton Tsjechov in de wet van Tsjechov. In Schrijven is schrappen geeft Hans Hogenkamp inzichten, ideeën en tips die de effectiviteit en zeggingskracht van jou als fictieschrijver zal verhogen. ‘Schrijven is schrappen’ geldt niet alleen voor woorden, zinnen en alinea’s, maar ook voor scènes, tijd, personages, verhaallijnen, locaties en thema’s. Hoe pak je dit aan? Hogenkamp helpt je op weg!  

4. Personages, conflict, perspectief – Frans Stüger

Afbeelding

Cover personages, conflict, perspectief

Deze drie onderdelen van een verhaal hangen met elkaar samen: verhalen draaien op personages, namelijk personages die een conflict aangaan, en het conflict wordt weer vanuit een bepaald perspectief belicht. Aan welke eisen moeten personages voldoen om ze echte literaire personages te laten worden? Waarom is het conflict zo belangrijk? En wat voor invloed heeft het perspectief op je vertelling? Stüger: “Hoe beter je deze specifieke vaardigheden van het schrijverschap beheerst, hoe meer vrijheid je hebt om het verhaal te schrijven dat je voor ogen staat; niet gehinderd door gebrek aan techniek.” Je leert het in Personages, conflict, perspectief.

5. Dialogen schrijven – Don Duyns

Afbeelding

Cover dialogen schrijven

Wanneer dialogen op een goede manier worden geschreven, vliegt de lezer door het verhaal. Zoals John Gardner zei: “Een goed schrijver kan alles duidelijk maken door middel van handeling en dialoog.” Met behulp van Dialogen schrijven gaat dat zeker lukken! Don Duyns verzamelde voor dit boek de beste artikelen en teksten over dit onderwerp van auteurs als Thomas Verbogt, Marciel Witteman, René Appel, Rick Steggerda, Yke Schotanus en Jan Brokken.

Techniek

Service