Wat moet je in huis hebben om een SUCCESVOLLE schrijver te worden?

13 november 2007 - 17:03
Wat bepaalt de waarde van een diamant? Vier C’s geven het antwoord: -Cut: de slijpvorm -Colour: de kleur -Clarity: de zuiverheid -Caratweight: het karaatgewicht Ik vroeg me af of ik een soortgelijk antwoord kon formuleren op de vraag wat je in huis moet hebben om een succesvolle schrijver te worden. Uiteraard komt mijn inspiratie niet uit eigen bevinding, helaas, maar uit de vele boeken van bekende schrijvers die hierover hun mening geven. Ik heb vier T’s uitgedokterd: -Tijd -Talent -Toewijding -Toeval Ik meen dat al wat ik gelezen heb onder een van deze vier T’s kan hokken. Iedere T heb ik toegelicht met enkele regels van een bekend schrijver. TIJD: Het verhaal wil van negen tot vijf aandacht, of van zeven tot twaalf. Het wil in elk geval dat men dagelijks - en zeven dagen telt de week – in de galeien plaatsneemt om eraan te werken. Het is als de dood dat het zal omkomen als het aan zichzelf wordt overgelaten. Renate Dorrestein TALENT: We ontkennen niet dat talent bestaat, maar willen we niet alles onder dat kleed vegen? Er valt veel meer van het schrijfvak te leren dan menigeen denkt. Harry Mulisch zei eens: “Het feit dat je bereid bent zo hard op een blaadje papier te werken, maakt deel uit van je talent. Je kunt niet zeggen: deze man heeft talent, maar hij is lui. Nee, hij heeft geen talent, want hij is lui. Peter Burger & Jaap De jong TOEWIJDING: Vele getalenteerden zullen het als schrijver toch niet redden. Ze missen iets wat beslist nodig is: zelfdiscipline, een koppige vasthoudendheid en een niet te breken positieve instelling. De tijd die we normaal doorbrengen met onze vrienden en geliefden zal aan het schrijven opgeofferd moeten worden. Er zijn maar weinig schrijvers die golf en snooker spelen of die vaak tv kijken. Schrijven is te vergelijken met verslaafd zijn aan heroïne; alles wat je hebt gaat er aan. James N. Frey TOEVAL: De schrijfster J.K. Rowling vormt hier een mooie illustratie van. Niet minder dan 12 uitgeverijen (!) weigerden om haar boek over Harry Potter te publiceren. Ze bleef proberen en bezorgde haar manuscript uiteindelijk aan een kleine uitgeverij Bloomsbury. Het toeval wou dat de baas een dochtertje Alice had. Zij las het eerste hoofdstuk en vroeg direct naar het volgende. Hierdoor gaf Bloomsbury groen licht. Ondertussen zijn er al 325 miljoen Potterboeken verkocht.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2007 - 20:41
Ik denk dat je er wel dichtbij zit, zo niet de spijker op zijn kop hebt geslagen. Ik mis alleen nog iets van creativiteit, maar dat kan misschien wel onder talent vallen.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2007 - 21:26
Wilskracht! Inlevingsvermogen! Eelt op je achterwerk! Inspiratie! Concentratie! Plezier! Drang! Lust!

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2007 - 21:31
Stress. Superstress. Je bent gedwongen na te denken als je onder de stress zit. Een deadline nadert.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2007 - 21:36
Of juist niet. Laten rijpen. Een wisseling tussen beiden. Voor lange stukken, dode lijntjes, please, voor poezie... laten borrelen en wachten tot het ontpopt!

13 november 2007 - 22:58
Wonderer schrijft: Ik mis alleen nog iets van creativiteit, maar dat kan misschien wel onder talent vallen. Koen: Inderdaad. Volgens mij maakt creativiteit deel uit van talent. ;) Rosali schrijft: Doorzettingsvermogen! Geduld! Koen: Doorzettingsvermogen = Een koppige vasthoudendheid. Dat valt dus onder toewijding. ;) Babbel schrijft: Wilskracht! Inlevingsvermogen! Eelt op je achterwerk! Inspiratie! Concentratie! Plezier! Drang! Lust! Koen: Dat valt onder de noemer talent en toewijding. ;) Mara schrijft: Stress. Superstress. Je bent gedwongen na te denken als je onder de stress zit. Een deadline nadert. Koen: Toewijding en talent! Voor sommigen kan een tijdslimiet positief werken. Ik kan het me niet voorstellen. ;) En nog eens Babbel. Hij schrijft: Of juist niet. Laten rijpen. Een wisseling tussen beiden. Voor lange stukken, dode lijntjes, please, voor poezie... laten borrelen en wachten tot het ontpopt! Koen: Inderdaad. Maar daarvoor moet je tijd hebben. Ik vind tijd het op een na belangrijkste item. ;)

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2007 - 23:20
Ik denk dat je inderdaad goed hebt nagedacht en dat dit alles wel zo'n beetje samenvat. Chapeau.

13 november 2007 - 23:27
Wonderer, Ben je benieuwd naar wat ik het belangrijkste item vind? }:) Maar dat is voor een volgende keer. :) Wat vinden jullie het belangrijkste? Of is het als een ketting: Elke schakel belangrijk? :? T->T->T->T

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2007 - 0:20
Ik wilde heel eerst heel droog reageren met: een typmachine. Toen las ik de post, en bedacht ik dat dat heel ongepast zou zijn, en dat ik het fok! nivo inmiddels wel ontstegen ben ;) Als ik je vier T's zo bekijk zijn er weinig dingen die ik niet in het rijtje zie. Als ik het bijna op wil geven schiet me ineens een vijfde te binnen. Thuisfront: Als er constant iemand aan je loopt te trekken om vanalles en nog wat te doen dat niks met schrijven te maken heeft, dan komt er niks van schrijven. Ik dacht eerst, dat valt onder tijd. Maar het gaat dieper dan dat. Als je vrouw (of man, of ouders, of wie dan ook) vind dat je schrijven maar een gekke hobby is en vind dat je je tijd beter kan besteden aan haar, de tuin, de auto etc, en je daar een joekel van een schuldgevoel over meegeeft. dan komt erook niks van.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2007 - 0:23
Ik denk dat ik talent bovenaan zou zetten, daarna toewijding, tijd en toeval. Omdat je echt keilang keihard kan werken en misschien per toeval ook nog wel een uitgever vindt, maar echt goed wordt het pas met een flinke dosis talent.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2007 - 0:50
Inderdaad. Daarnaastis dat subjectief.. Enne, af en toe heb je weinig behoefte aan 'zwaar literair geneuzel' en is iets dat vrolijk huppelt wel net zo lekker... Dan is toewijding, doorzettingsvermogen, drang om te vermaken, belangrijker :)

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2007 - 0:52
True, ik zie nu ook pas bewust dat Koen het over "succesvolle" schrijver heeft. In dat geval staat talent onderaan :P Maar ik vind het persoonlijk WEL belangrijk.

14 november 2007 - 0:56
Breiner, ik denk dat u daar wel een punt hebt. Menige belangrijke schrijver creeerde zijn successen in zijn afgezonderde tuinhuisje. Niet iedereen heeft die luxe. Is levenservaring ook niet een element? Dat hebt u alvast wel!

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2007 - 1:02
Ik vind levenservaring zeker van belang. Ik had het hier vanavond nog over met een vriendin. De ene persoon van 40 klinkt als iemand van 18 en vice versa.. Maar het hangt natuurlijk ook af in wat voor vorm je schrijft, welk genre, doelgroep, etc..

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2007 - 1:32
Inlevingsvermogen krijg je toch zeker ook door hetgeen je meemaakt, alsook een gedeelte van je persoonlijkheid natuurlijk. Maar iedereen kijkt vanuit zijn/haar eigen kader. Je kunt heel hard proberen in te voelen/leven, maar oeh...hoe pijnlijk als je de plank net misslaat... Nee, levenservaring is af en toe wel nodig..

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2007 - 1:33
Dat vind ik ook, Wonderer, je inleven, da's schrijven. Dat is kunst. Luitjes, we maken KUNST!!!

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2007 - 1:43
Spijker dat maar boven je deurbel. :D Hier huist een ´Artiest´ Graven naar wat niet zichtbaar is, maar wel voelbaar. En zodra geschreven, zowaar- ineens, herkenbaar.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2007 - 2:17
Oh ja, Koen, als je weer een topic opent, wil je dan niet alles in caps doen in de titel (of post)? Nergens voor nodig. En babbel, misschien is een mix nog wel hetzelfde, want ja, die plank misslaan is wel pijnlijk. Maar liever inlevingsvermogen en geen ervaring dan andersom, want anders kun je alleen maar vanuit je eigen kader schrijven en volgens mij gaat dat al snel vervelen, voor zowel jezelf als je lezers.

14 november 2007 - 6:20
Sorry Babbel! :) Ik had het moeten weten. Iemand met zo'n schuilnaam moet een vrouw zijn. ;) Brijber ziet een vijfde T en hij schrijft: Thuisfront: Als er constant iemand aan je loopt te trekken om vanalles en nog wat te doen dat niks met schrijven te maken heeft, dan komt er niks van schrijven. Ik dacht eerst, dat valt onder tijd. Maar het gaat dieper dan dat. Als je vrouw (of man, of ouders, of wie dan ook) vind dat je schrijven maar een gekke hobby is en vind dat je je tijd beter kan besteden aan haar, de tuin, de auto etc, en je daar een joekel van een schuldgevoel over meegeeft. dan komt erook niks van. Koen: Dat noem ik puur toeval. Pietje heeft een vrouw die hem in de weg staat. Jantje daarentegen heeft een vrouw die hem vertelt dat hij moet doorgaan met schrijven. Van Pietje hoor je nooit iets, Jantje wordt een groot schrijver. Voorbeelden zat van mensen die hun carrière aan hun partner te danken hebben. Een partner die ze toevallig tegen het lijf liepen, of niet soms?

14 november 2007 - 6:54
Om een succesvol (!) schrijver te worden is er volgens mij één ding onontbeerlijk: PUUR TOEVAL (helaas). Ik heb het hier inderdaad zoals Wonderer opmerkt over succesvolle schrijvers. Hiermee heb ik níét gezegd dat alle succesvolle schrijvers niet méér dan toeval in huis hebben. Maar om mijn bewering te staven: Ga maar eens na hoe vele beroemdheden aan hun carrièrre begonnen zijn. Zonder toeval (een beetje geluk) lukt het niet. Onlangs hoorde ik dat Charles Aznavour dat nog zeggen, toch een héél grote mijnheer.

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2007 - 7:34
Toeval valt onder de evidentie van het leven. Daar heeft het schrijven geen alleenrecht op. Ik snap zelfs niet dat je het noemt, Koen. Tenzij als excuus. Wanneer je toeval gaat beschouwen als vriend of vijand neig je naar een gelaten houding en dat is gevaarlijk. Zeker als het adjectief "puur" erbij komt. Er is veel dat je kan doen. Het is belangrijker om concreet met schrijven bezig te zijn, om je te focussen op haalbare doelen dan je op te houden met bovenstaande spielerei.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2007 - 8:42
Toeval valt volgens mij vaak samen met doorzettingsvermogen. Hoe? Als je de toevals momenten leest van de groten der aarde zit er vaak een lange periode van volhouden en doorploeteren voor. Een periode waarin velen al afhaken. Waar blijft dan het toeval? Inlevingsvermogen is volgens mij ook zeker mogenlijk zonder de ervaring. Sommigen kunnen dit gewoon door zich ergens in te verdiepen/inleven. En natuurlijk is een ferme dosis levenservaring daarbij een enorme tijdbesparende hulp.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2007 - 8:45
Ik ben het wel eens met de oorspronkelijke opsomming van Koen. Thuisfront vind ik ook heel belangrijk, maar is volgens mij ook onder te brengen onder andere categorieën. Niet onder toeval, want als iemand doorzettingsvermogen heeft en heel graag schrijver wil worden, dan zal die toch niet zijn hele leven bij iemand blijven die hem daarin beknot? Het punt toeval is alleen van toepassing als je onder 'succesvol' gepubliceerd verstaat. Uit eerdere topics is al duidelijk dat Koen dat zo ziet, daar hoeven we niet weer over te beginnen (en ik ben het ook niet geheel met hem oneens, eigenlijk), maar tijd, talent en toewijding zijn volgens mij het belangrijkst.

14 november 2007 - 9:10
Er kan maar zegge en schrijve: 1 ding van belang zijn voor het succes van een schrijver en dat is de factor Tijd. Want al heb je nóg zoveel talent, toewijding, toeval, een prachtig thuisfront inclusief tuinhuisje, afgesloten penthouse of wat je je ook maar wenst om je beroep in alle ernst uit te voeren, alle levenservaring die je nodig hebt: is men eenmaal uit de tijd, dan heeft men niets meer te vertellen. Laat staan te schrijven. Tijd is het enige waar je als levend mens over beschikt. De rest valt te vergaren of te leren.

14 november 2007 - 9:11
Godje schrijft: Toeval valt onder de evidentie van het leven. Daar heeft het schrijven geen alleenrecht op. Koen: Heb ik dat soms gezegd? Ik dacht dat Charles Aznavour een zanger is. Godje schrijft: Wanneer je toeval gaat beschouwen als vriend of vijand neig je naar een gelaten houding en dat is gevaarlijk. Koen: Dat is gelukkig niet voor iedereen zo. Geloof in het toeval kan juist een stimulans zijn! Toen ik voor mijn vorige functie ging soliciteren waren er vijftig mededingers van wie ik er meerdere kende. Als ik ervan overtuigd zou geweest zijn dat de beste het zou halen (er was maar één plaats vacant) dan had ik wellicht al die moeite niet gedaan. Ik rekende op een weinig toeval (geluk). Nu weet ik dat uiteindelijk gekozen moest worden tussen drie gelijkwaardige kandidaten, en dat na vele proeven een zoveelste gesprek de doorslag moest geven. Omdat ik de personeelsdirecteur met een grapje aan het lachen had kunnen brengen, ben ik volgens zijn assistent aangenomen. Voor hetzelfde geld had dat grapje nu net mijn kans verbrod. Nogmaals, ik raad je aan om eens na te gaan hoe velen door een stom toeval hun carrière begonnen zijn. Godje, ik vind jouw reactie, met alle respect, hoogst wereldvreemd. Wellicht geloof jij dat het beste paard altijd de haver krijgt die het verdient. Vergeet dat dan maar vlug, aan willekeur en toeval valt niet te ontkomen.

14 november 2007 - 9:27
Overigens vind ik het enorm gechargeerde uitspraken over de vier genoemde factoren. Veel te ver gezocht en machtig krampachtig. Ik moet er niet aan denken dat ik deze denkbeelden als leidraad zou hebben. Als Dorrestein de (galei)slaaf wil zijn van de tijd: ik niet. Als Frey zijn toewijding vergelijkt met heroïne: laat het dan maar aan mij voorbij gaan. Rowling is de uitzondering die de regel bevestigt. Iets anders niet. Als iemand twaalf uitgeverijen bijlangs moet om zijn werk uitgegeven te krijgen, mag je je in alle gemoede afvragen of je zoveel talent hebt. Maar tijd wel, in elk geval. ;) Alleen met de uitspraak van Mulisch ben ik het eens. Maar dat ben ik altijd. Mulisch is mijn vader.