Uitgeefland
Het lijkt mij leuk om een speciale thread aan te maken over "de schrijvers" op deze site (wij dus) en onze ervaringen tot nu toe met de uitgevers. Waarin we kunnen bijhouden hoever een ieder is. Eufdrie bijvoorbeeld, gaat volgende week haar manuscript voor de eerste keer insturen naar de uitgevers. Cobra heeft dit een tijdje geleden al gedaan. En Alexa heeft zelfs al een contract ondertekend!
Daarentegen lijken Harry Anders en Mario Kluser de voorkeur te geven aan een uitgave in eigen beheer.
Mijn idee is om elkaar via deze thread op de hoogte te houden van onze eigen stand van zaken bij de uitgevers. Bijvoorbeeld: is er een reactie gekomen? Ga je (op advies) herschrijven? Heb je net als Cobra te horen gekregen dat het wel eens een half jaar kan duren voordat je meer weet? Of heb je misschien intussen al gedebuteerd? Deel je ervaringen!!
Uitgeefland
Lid sinds
20 jaar 1 maandRol
Goed idee Kim!
Dit spookte bij mij ook al enige tijd door mijn hoofd. Ook ik vind het interessant om te weten hoe ver dat andere mensen al gevorderd zijn.
De aanpak zal van iedereen net wat anders zijn.
Enfin... ik zal hierbij dan het spits afbijten en mijn route tot dusverre uitleggen.
Het begon met een schrijfcursus die ik via het NTI volgde. Er was één schrijfopdracht bij (een zogenaamde whodunit) waarvoor ik een vol jaar uittrok. Het mondde zonder dat ik er besef van had uit in een compleet boekwerk. Het werd natuurlijk nagelbijten. Hoe zou mijn schrijfdocent reageren? Op een dag was het dan zo ver. Ik kreeg zijn beoordeling. Het was de beste beoordeling die ik maar kon wensen. Tevens formuleerde hij letterlijk dat ik op zoek moest gaan naar een uitgever. Ik wist dus wat mij te doen stond. Allereerst herschreef ik mijn verhaal zelf nog eens zorgvuldig. Daarna hakte ik de knoop door. Ik maakte daarbij mijn eerste fout.
Als eerste stap stuurde ik het op naar een uitgever die weliswaar het juiste fonds had, maar de bekendheid van de uitgever was simpelweg te groot. Ik ontving al gauw een standaard afwijsbrief. Het kwam erop neer dat ze de markt voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk op dit moment ronduit slecht vonden. Er stond verder niets persoonlijks over mijn manuscript in vermeld.
Stap 2 was een zeer hoog aangeschreven literaire agent. Het bleek tevens ‘mijn’ tweede blunder. Ik kreeg geen enkele keer een reactie op mijn mails of een telefoontje dat ik pleegde. Pas na vele maanden bleek dat de agent zich in het geheel niet voor whodunits interesseerde. Dat had hij mij dus ook wel eens eerder kunnen vertellen.
Stap 3 was opnieuw een uitgeverij. Ik wist dat het fonds van deze uitgever mijn soort manuscript moest ondersteunen. Ook hier moest ik weer lange tijd wachten op een eindoordeel. Deze keer was de brief net wat persoonlijker. Voor –en nadelen werden vermeld.
Het kwam erop neer dat men niet het risico van mijn gewaagde genre durfde te vertegenwoordigen.
Stap 4 betrof een journalist / schrijver uit mijn eigen stad. Het heeft o.a. gejureerd bij de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Hij heeft zeer zorgvuldig iedere blz. van mijn werk nagekeken. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor. A.h.v. zijn tips heb ik het werk nog eens herschreven.
Momenteel bevind ik mij dus in stap 5. Het is een uitgever die (terwijl ik dit daar juist niet verwachtte) een zeer grote achterstand heeft. Zo kreeg ik per e-mail het bericht dat ik minstens 6 maar waarschijnlijker nog 12 maanden moet wachten. Dit is mij te veel van het goede. Ik ben nu bezig om een nieuw plan te trekken. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit, maar ik twijfel niet aan een strijdlustig vervolg.
Goed… dat was het zo’n beetje. Wie is de volgende?
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Nou, dan zal ik maar als volgende in de rij mijn ervaringen tot nu toe hier neerschrijven.
Ik ben bij wijze van 'tussendoortje' in januari begonnen aan een ander boek dan de historische roman waaraan ik al jarenlang gestaag werk. Ik was even op een dood punt aanbeland en wilde toch het schrijven niet opgeven. Aanvankelijk dacht ik nog een kort verhaal van zes pagina's te gaan schrijven, maar het verhaal liep maar en liep maar.
Zo kwam het dat drie en een halve maand later een volledig boek van 307 pagina's op mijn bureau lag.
Het werd erg enthousiast ontvangen door bekenden en familieleden. Iedereen zei dat ik het moest gaan uitgeven.
Maar bekenden en familieleden zijn natuurlijk lang niet zo objectief als een neutrale, veeleisende lezer en daarom heb ik na maandenlang redigeren het volledige manuscript laten beoordelen door een officieel manuscriptbeoordelingsbureau. Als het echt zo goed was als mijn familie zei, zou deze beoordelaar mij dat wel melden. Zelf had ik er overigens een hard hoofd in.
Totdat ik het terugkreeg. Termen als 'werkelijk heel goed geschreven', 'een prachtige, literaire stijl' en 'het boek ademt een prachtige sfeer' vlogen me om de oren. Ik kreeg het er warm van, want dat had ik eigenlijk niet echt verwacht!
Natuurlijk was mijn manuscript niet in één keer foutloos. Er moest niet zozeer in gesneden worden, maar wel hier en daar aan geschaafd worden, volgens het bureau. Er waren nog enkele losse eindjes en één van de belangrijkste slechteriken kwam nog niet helemaal goed uit de verf.
Na nog twee redigeer- en herschrijfrondes besloot ik het zo te laten, uit te printen en naar drie uitgevers te sturen.
Het beoordelingsbureau heeft mij overigens geholpen bij het kiezen van een uitgever.
En nu maar afwachten...
Euf drie
Vraag voor Cobra.
Lid sinds
20 jaarRol
Even terzijde maar ik wil even inhaken op Cobra. Je schreef dat je voor de Whodonit een jaar hebt uitgetrokken.
Nu ben ik zelf ook al drie maanden met deze les bezig en ben bang in tijdnood te komen. Want hierna komen nog 15 lessen die ik ook graag zou laten beoordelen maar als de tijd op is dan kan dat niet meer. Je kan het hoogstens een half jaar verlengen.
Hoe heb jij dat gedaan?
Uitgeefland
Lid sinds
20 jaarRol
Ik kan geen bijdrage leveren aan deze discussie, behalve een hele oud ervaring. Ben wel heel blij met het initiatief en zal het zeker volgen.
Wel vraag ik me af of het niet mogelijk is om de input van een uitgever in deze te vragen???????? Kan niet zijn/hun kant eens belicht worden????? Hoe beoordelen zij écht. Hoe werkt e.e.a. voor hen. etc. etc. Misschien door een interview, misschien door hen te vragen in deze discussie deel te nemen? Ik twijfel er eigenlijk niet aan dat ook zij deze en andere "schrijfforums" met een zijdelingsoog volgen. Dit is toch hun "kweekvijver".
groet Carla
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 5 maandenRol
Dat is zeker een interessant idee, Carla! Misschien kunnen we zoiets wel eens doen. Al denk ik toch dat zo'n uitgever eerder geneigd zal zijn het interview te geven aan het blad van Club Schrijven in plaats van aan ons in dit forum. Het zal zeker interessant zijn. Zo nu en dan is er al iets te lezen over de werkwijzes(wijzen?) van uitgevers, maar een heel interview over de behandeling, selectie en "keuring" van ingezonden manuscripten is volgens mij nog niet verschenen. Het zou zeer zeker een boeiende openbaring zijn! (Of een schokkende desilussie.... :? )
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 5 maandenRol
En trouwens bedankt, Cobra en Eufdrie, voor jullie heldere reacties! Ik ben benieuwd naar de afloop!!
Uitgeefland
Lid sinds
20 jaar 1 maandRol
Gerty,
In september 2001 begon ik met de cursus. Ik heb het vervolgens niet één maar twee keer kosteloos met een half jaar verlengd. Zodoende was ik pas in september 2003 klaar met de curcus. Als het goed is dan kun jij dit dus ook twee keer verlengen. Tenzij de regels inmiddels veranderd zijn.
Voor de whodunit heb ik precies een jaar de tijd genomen. Het overige jaar besteedde ik aan alle andere lessen.
Je mag wat mij betreft ook alles op alles zetten bij de whodunit. Bedenk wel dat je heel wat te wachten staat. Ik heb er een half jaar over gedaan om het hele concept van het verhaal kloppend te krijgen. Pas toen dat voldeed begon ik met het daadwerkelijke schrijven. Je hebt trouwens bij les 15 (C4) ook de mogelijkheid de verkorte variant te kiezen. Dus 15-1 t/m 15-4. Je hoeft dan alleen maar kleine gedeeltes te schrijven over een situatie die jou voorgelegd wordt. De keuze is aan jou!
Ik wens je alvast heel veel succes!
Uitgeefland
Lid sinds
20 jaar 1 maandRol
Carla,
Ik wil hierbij nog even op jouw oproep reageren.
Je vraagt je af of op dit forum een bijdrage van de uitgevers zelf mogelijk is. Ik ben bang dat dit een heel moeilijk verhaal wordt. Gezien de voorbeelden die ik zelf al aandroeg zullen ze hier gegarandeerd geen tijd voor hebben. We bevinden ons momenteel in een maatschappij waarbij ieder bedrijf gebukt gaat onder extreem veel werk. Vriendelijke tips aan welwillende schrijvers gaat de uitgever te ver. Ze zullen keihard uitkijken naar het beste van het beste. Ofwel de schrijvers die alleen binnen de erkende schrijfwedstrijden optimale resultaten neerzetten. Ik weet hoe vervelend dat dit klinkt. Er zullen genoeg forumdeelnemers zijn die potentiele schrijvers zijn. Toch is dit niet genoeg. Vandaag de dag is het knokken om het goed verdiende plekje te bemachtigen. Ik wil je hier niet mee ontmoedigen. Laat het een teken zijn om het beste uit de kast te halen!
Goed... dan nog even een vraag van mijn kant uit:
Kent iemand de situatie (wachttijden) bij de uitgeverijen De Boekerij, A.W. Bruna (Signature) en Meulenhoff? Weet iemand hoe de achterstanden bij die uitgeverijen nu zijn? Zo ja, laat het mij even weten.
Uitgeefland
Lid sinds
20 jaarRol
Hallo Cobra,
Zelf ben ik nog lange niet in het stadium van "uitgeven". Dat duurt nog wel even. Het is dan ook niet voor mij bedoeld. Wel heb ik in het verleden voor een krant interviews gedaan en de uitkomsten waren soms zeker verrassend.
Het gaat dus niet om "mijn" beoordeling, slechts om (voor mij althans) meer inzicht te krijgen in de lotterij die uitgeverij heet. Dus niet ten behoeve van mij, al zal ik zeker iets van leren, maar puur algemeen.
Je schrijft dat een van hun werkwijze, de schrijfwedstrijden zijn. De andere optie is door Kim beschreven; een zeer goede beoordeling vanuit de schrijfcursus. Mogelijk zijn er nog een paar?????????
groet Carla
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Proberen een verhaal geplaatst te krijgen in een literair tijdschrift kan ook een opstapje zijn. Uitgevers houden die vaak wel in de gaten. Ik heb ook wel gehoord van beginnende schrijvers die hun werk gewoon opsturen naar een schrijver in de hoop dat die adviezen heeft en eventueel wil bemiddelen.
Ik denk ook niet dat uitgevers fora zoals dit in de gaten houden. Ze hebben het al heel druk, zoals Cobra aangeeft; ze krijgen meer dan genoeg ongevraagde manuscripten binnen en veel nieuwe schrijvers worden ze aangereikt via de bovengenoemde kanalen: schrijvers/schrijfdocenten, tijdschriften, wedstrijden. Het lijkt me sterk dat ze dan ook nog de discussies hier volgen in de hoop dat er wat tussen zit... Neemt niet weg dat het inderdaad interessant zou zijn als hun invalshoek hier ook aan bod zou komen.
Edit: in het handboek voor Schrijvers staat wel een hoofdstuk over de weg van een manuscript binnen de uitgeverij, dat geeft wel een beetje een beeld van hoe het in z'n werk gaat.
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Les 1: bel een uitgever eerst even op of ze überhaupt geïnteresseerd zijn in je manuscript. Vaak vertellen ze je meteen hoe lang je zult moeten wachten op een reactie.
Groetjes Euf drie
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 9 maandenRol
Wat voor wedstrijden zijn dat dan :?: Het komt mij juist voor dat schrijfwedstrijden vaak gewonnen worden door mensen waar je vervolgens niks meer van hoort.
De enige bekende schrijver die mij bijvoorbeeld te binnen schiet is Arthur Japin, die in 1995 de Literatuurprijs Gelderland gewonnen heeft. En Daphne Deckers heeft een keer een schrijfwedstrijd bij de Elle (of de Viva, kan ook) gewonnen.
Op deze site zijn de meeste schrijfwedstrijden te vinden met de namen van de winnaars.
http://netmasters08.netmasters.nl/letterkm/index.php
Ik geef toe dat ik ze niet allemaal nagegaan ben. :lol:
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Wow, dat is nog eens een droom toch; een schrijfwedstrijd winnen en tien jaar later gevraagd worden het Boekenweekgeschenk te schrijven!
Ik heb overigens "een schitterend gebrek" van Japin gelezen, was er niet dolenthousiast over...
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Hoi Eufrie,
Wat viel jou tegen aan dat boek? Ik heb net namelijk De zwarte met het witte hart van Arthur Japin gelezen en dat vond ik behoorlijk goed. Ben nu wel nieuwsgierig naar de rest van zijn werk, maar als dat boek minder is...
groetjes, Alexa
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 5 maandenRol
Hoi Alexa,
Jouw vraag was gericht aan Eufdrie maar misschien vind je het leuk te horen dat ik het wel een goed boek vond! Ik vond het boeiend, al kun je de beslissingen van de hoofdpersoon niet altijd begrijpen en raak je soms teleurgesteld in de personages (en hun keuzes/gevoelens).
Maar wel erg goed geschreven, en ook zeker interessant!
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Hoi Kim,
Ik ben altijd nieuwsgierig naar meningen! Grappig dat jij het weer wel goed vindt. Ik ben altijd benieuwd waarom lezers iets goed vinden of juist niet. Misschien een schrijversafwijking, hebben jullie daar ook last van? Niets persoonlijker dan smaak natuurlijk, maar ik heb het idee dat het (behalve dat je weer eens een interessant boek ontdekt) helpt inzicht te krijgen in wat werkt en wat niet. In ieder geval word ik nu wel nieuwsgierig naar dat boek, dus weer eentje voor de leeslijst!
Groetjes,
Alexa
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Ik miste de spanning en emotie die ik juist in een boek over deze twee mensen had verwacht. Ik vond beide karakters niet erg goed uit de verf komen.
Maar, zo blijkt, deze mening wordt dus niet door iedereen gedeeld :)
Eufdrie
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 4 maandenRol
Hallo
Al ben ik nieuw hier, ik ga maar meteen mijn ervaringen met uitgevers neerzetten. Ik ben twee jaar aan een boek bezig geweest (informatief en deels autobiografisch) en heb nu contact met diverse uitgeverijen.
Nou ja contact, ik heb hen gemaild en ze zullen het lezen.
Dat kan dus wel even duren zeggen ze. oeff
Ik heb niet zoveel geduld eigenlijk, want ik wil het afgerond hebben, op naar mijn volgende boek.
Aan de andere kant ben ik nog steeds aan het reviseren en verbeteren.
Dus een beetje tijd kan geen kwaad. Als ik maar eens te horen kreeg wat er te verbeteren valt, dan kun je het aanpassen.
cecilia
Uitgeefland
Lid sinds
20 jaar 1 maandRol
Cecilia,
Gelukkig dat weer iemand iets vertelt over de route die hij of zij tot nu toe m.b.t. het benaderen van uitgevers heeft bewandeld.
Ik vraag mij alleen af of je jouw boek ook hebt laten beoordelen door bijvoorbeeld een manuscriptbeoordelingsbureau. Het is altijd handig om nog voordat je jouw werk verstuurt dit eerst door deskundigen te laten nakijken. Wanneer je het meteen doorstuurt naar de uitgeverij is het vaak een te groot risico.
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Dat is bij mij de reden geweest waarom ik mijn manuscript bij een bureau heb laten beoordelen.
Ik denk dat zoiets vooral voor je eerste manuscript wijs is.
Euf drie
(termijn opsturen naar uitgever verruimd naar 1 september... ik blijf verdorie redigeren)
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 9 maandenRol
Hoeveel heeft dit je ongeveer gekost, Euf drie? En hoe weet je of een bureau goed is?
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Het kostte mij 130 euro voor ± 300 pagina's. Ik ga ervan uit dat het een goed bureau is omdat het via de website van Stichting Schrijven wordt aanbevolen.
Euf drie
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Ik denk dat het altijd goed is professionele kritiek te vragen voor je iets opstuurt, zeker als het je eerste boek is (vrienden en familie zijn vaak niet de meest objectieve critici :D ). Je krijgt dan sowieso inzicht in hoe ver je bent in je ontwikkeling. Een manuscriptbeoordelingsbureau of een schrijfdocent (zoals bij mij) is een goeie optie.
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 4 maandenRol
Ja ik heb de site van sript+ al eerder ontdekt en had het idee dat het nogal veel geld kostte om het te laten beoordelen, ook zijn ze meer toegespits om romans en verhalen. Al zeggen ze dat ze ook non fictie doen.
Ik heb het dus nog niet opgestuurd aan zo'n bureau, gewoon direct naar de uitgeverijen. Daar zit wel een risico in, afwijzing voelt dan definitiever dan kritiek van een 'deskundige'.
Welk bureau was dat eufdrie?
Wie heeft er nog meer ervaring met srirpt beoordelers, beoordeelaars, be... nou ja je weet wel.
Cecilia
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 9 maandenRol
Bedankt voor je antwoord, Euf 3. Ik was eigenlijk bang dat mijn vraag een beetje te brutaal was :oops:
Ik heb geen idee of de Stichting Schrijven haar adverteerders screent. Misschien kan iemand van de Stichting zelf daar antwoord op geven.
Ik zou graag willen weten van een beoordelingsbureau welke - en hoeveel - schrijvers ze begeleid hebben naar een succesvolle - erkende - uitgave.
Ik weet bijvoorbeeld van Bureau Script+ dat ze een aantal mensen hebben laten publiceren, maar die hebben ze daar zelf voor laten betalen. Eerlijk gezegd vind ik dat een beetje dubieus. Maar voor een bepaalde doelgroep kan hun werkwijze natuurlijk wel interessant zijn.
HELP!
Lid sinds
19 jaar 5 maandenRol
Ik heb jullie advies nodig!!
Het zit zo: eind juli heb ik contact gehad met een uitgever die interesse had in mijn manuscript. Hij stelde voor om "na de vakantie" een afspraak te maken om een en ander te bespreken. Ik heb hierna geduldig afgewacht tot 2 weken geleden, toen naar mijn idee de vakantie afgelopen was. Ik heb hem toen een luchtig, vriendelijk (niet opdringerig) mailtje gestuurd, waarin ik vermelde dat ik uitkeek naar onze ontmoeting (omdat we al meerdere malen per mail contact hadden gehad maar elkaar nog nooit hadden gesproken/gezien).
Helaas heeft hij hier nog niet op gereageerd! Dit is nu 1,5 week geleden en ik weet niet wat ik moet doen. Hij zal het ongetwijfeld erg druk hebben (hij is de uitgever zelf, niet iemand van de redactie), dus wat kan ik het beste doen? Afwachten (hoe lang)?? Of is het misschien een goed idee als ik hem bel zodat we eindelijk eens concreet contact hebben? Ik wil gewoon zo graag weten waar ik aan toe ben!
Wat zouden jullie doen???
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 6 maandenRol
Ik zou zeggen: bel die man gewoon op. Ik bedoel, je bent geen onbekende voor hem!! Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Als hij potentie ziet in jouw manuscript dan zal diegene jouw heus niet gaan afblaffen omdat jij belt. Daarnaast...waarom zo lang in afwachting blijven? Ik zou gillend gek worden!!! Gewoon bellen! (is mijn "humble opinion") Heel veel succes toegewenst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Helemaal mee eens: gewoon bellen. Die man heeft zelf voorgesteld om een afspraak te maken. Natuurlijk heeft hij het druk, maar misschien kan hij een beetje doortastendheid van jouw kant wel waarderen. Als je het nu op z'n beloop zou laten, gaat ie misschien wel denken dat jij niet meer geïnteresseerd bent. Veel succes!!!
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 5 maandenRol
Dank!!! Ik ga NU bellen!!!
Uitgeefland
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Spannend! Veel succes! Laat je weten hoe het afloopt?