Afbeelding
Pexels.com
Pexels.com
Overal op het internet vind je deze terugkerende kritiek: dit of dat personage is niet realistisch. Zowel lezers als schrijvers klagen regelmatig over alles wat ze ongeloofwaardig vinden in een verhaal. Maar is een onrealistisch personage echt zo slecht? Neem 'normaal' niet als de norm en laat je lezers ook een keer lezen over een grote, gekke persoonlijkheid. Het is niet zonder reden dat over-de-top personages zoals Willy Wonka en de Hartenkoningin wereldwijd bekend zijn.
Juist door te overdrijven kun je dus een sterk personage neerzetten. Neem de belangrijkste eigenschappen van je personage en maak ze groter. Laat negatieve eigenschappen je personage domineren, of laat juist een in eerste instantie positieve eigenschap compleet uit de hand lopen. Geef hem obsessies en intense emoties.
Wees hierbij niet bang om je personage 'te raar' te maken. Vertel de lezer hierbij niet hoe vreemd dit personage is, maar laat het zien in zijn gedrag! Door 'show, don't tell' toe te passen, dring je jouw lezers geen mening op, maar leren ze het personage vanzelf kennen als een excentrieke persoonlijkheid. Ook helpt het om meer nadruk te leggen op de uitvergrote persoonlijkheid van het personage en minder op uiterlijke trekjes, hobby's en gewoontes. Gekke gewoontes kunnen leuk zijn, maar gebruik ze niet in plaats van een persoonlijkheid. Zo voorkom je dat je personage goedkoop aanvoelt.
Als je telkens benadrukt hoe geweldig jouw personage is, komt hij irritant over. Doe eens het omgekeerde: geef meer aandacht aan de vergissingen en zwakke plekken van jouw personage. Maak hem belachelijk. Laat zien dat hij het met zijn slechte gedrag bij het verkeerde eind heeft. Zet je zijn rare trekjes in een positief licht, balanceer dit dan met slechte eigenschappen en laat zien waarom raar leuk is zonder dit op een spandoek in de neus van de lezer te duwen.
Een personage dat zich zonder aanleiding plotseling anders gedraagt, is ook onrealistisch. Dit soort onrealistisch personage is echter onwenselijk. Je wilt vermijden dat je een personage neerzet als een bepaald type en hem dan iets compleet anders laat doen, alleen omdat dit goed uitkomt voor jouw verhaal.
Dit betekent niet dat jouw personage altijd hetzelfde moet blijven: vaak is dat juist saai. Laat je personage af en toe dingen doen die niet bij zijn oorspronkelijke persoonlijkheid passen, maar alleen wanneer hij hier een specifieke aanleiding toe heeft. Denk aan bijzondere omstandigheden, een sterk emotionele toestand, of een karakterontwikkeling. Ook kun je de lezer verrassen door het personage anders te laten reageren dan men zou denken, maar op een manier die juist wél bij zijn persoonlijkheid past.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!