5 schrijf- en uitgeefmythes waar niks van klopt

5 schrijf- en uitgeefmythes ontkrachtDe schrijfwereld zit vol hardnekkige mythes en die het leven van een schrijver er niet makkelijker op maken. Daarom ontkrachten we vijf van deze schrijf- en uitgeefmythes.

Mythe 1: Iedereen heeft op zijn minst één goed boek in zich

De waarheid: schrijven is moeilijk. En alhoewel iedereen misschien wel een verhaal heeft dat je hart kan breken, is het niet zo dat iedereen het ook op papier kan zetten. Je kan je mythische schilderijen voorstellen, maar denk maar niet dat je het dan ook zonder oefening kan schilderen.

Een geweldig verhaal schrijven vergt veel oefening en hard werk. Toegegeven, het is makkelijker voor sommigen, maar het is geen vaardigheid waar je mee bent geboren. Probeer het, maar weet wanneer je misschien beter muziek kan gaan maken of kan gaan timmeren.

Mythe 2: Elk boek heeft compenserende kwaliteiten

De waarheid: sommige boeken zijn gewoon slecht. Sommigen zeggen dat het voltooien van een roman een prestatie is en dat die prestatie alleen al moet worden geprezen. Dat is niet waar. Ik kan de tijd nemen een auto van de grond af op te bouwen, maar als hij niet rijdt, dan is het enige wat ik heb een puinzooi in mijn garage. Natuurlijk, ik heb talloze uren gelast en gegoten en de moersleutel gedraaid, maar dat betekent weinig als ik nog steeds naar de winkel moet lopen.

Als schrijver begin je met meer boeken dan je eindigt en dat is prima. Niet elk boek hoeft te worden gepubliceerd. En alhoewel niet elk boek compenserende kwaliteiten heeft, heeft elke aspirerende auteur dat zeker wel.

Mythe 3: Publiceren is moeilijk

De waarheid: publiceren is makkelijk als je de tijd neemt om het zelf te doen, en dat is de moeite waard.. Er zijn eindeloos veel websites, boeken en persoonlijke ervaringen met stappenplannen beschikbaar. Het internet heeft zoveel opties dat je probleem eerder is welk kanaal je moet kiezen om je fysieke of digitale boek uit te geven.

Traditioneel publiceren is geweldig, maar je rechten en royalty’s behouden en de volledige controle over het uitgeefproces hebben, maakt zelf publiceren aantrekkelijk.

Mythe 4: De meeste auteurs zijn excentriek en vreemd

De waarheid: auteurs zijn niet excentriek en vr… laat maar. Auteurs zijn geneigd om excentriek en vreemd te zijn.

Mythe 5: Gedrukte boeken zijn dood

De waarheid: er zijn genoeg mensen met e-readers nu. En ja, het is handig als je op reis gaat om vijfhonderd romans in een keer bij je te hebben. Maar het heeft wat om echte boeken in je handen te houden. Iets wat digitale apparaten niet kunnen vervangen. De geur, de textuur, het geluid van omslaande pagina’s. De vlekken, de ezelsoortjes, de kapotte omslag… oh wacht, negeer dat laatste. Al decennia lang wordt geroepen dat de roman dood is, maar hij is er nog steeds.

Bron: http://bookshopblog.com/2014/05/02/5-writing-and-publishing-myths-debunked-sort-of/

Uitgeven