Schrijftips voor superheldverhalen

Waar superhelden vroeger alleen te vinden waren tussen de omslagen van stripboeken, schitteren ze nu ook op het witte doek en zijn ze steeds meer terug te vinden in goede, serieuze romans. Daarom delen we 5 schrijftips over dit genre! 


1. Maak je superheldverhaal invoelbaar

Laten we er maar gelijk voor uitkomen: superheldenverhalen zijn escapistisch. Eén van de redenen waarom mensen ze lezen is om spanning te voelen van dingen die ze normaal niet kunnen meemaken. Als je de lezer dezelfde vreugde kan laten voelen als Spiderman als hij tussen wolkenkrabbers slingert, of het gevoel van voldoening dat Batman krijgt als hij een bende gangsters een koekje van eigen deeg geeft, dan zit je goed. De superheld geeft de lezer de kans om dat te beleven.

2. Maak je superheld relateerbaar

Peter Parker is een tiener. Bruce Wayne is een wees. Wonder Woman droomt over een wereld voorbij Paradise Island. Al deze helden hebben de tand des tijds doorstaan onder andere omdat lezers iets terugvinden van zichzelf in de helden. Om een invoelbaar personage te hebben, moet de lezer iets vinden in het verhaal van de held wat het ook zijn verhaal maakt, hoe vreemd de superheld ook is. Nog beter dan een verbinding maken met de held is een verbinding maken met zijn dromen, verwachtingen en ambities en hetgeen wat hem in de weg staat deze te bereiken.

Lees ook: Met deze 7 stappen maak je van je personage een held

3. Maak je superheld een weerspiegeling van hun wereld

Afbeelding

Supermanlogo

Superman is Metropolis, Batman is Gotham. Beide helden passen perfect in hun steden. Je kan de personages niet omruilen en een onderhoudend verhaal neerzetten. Batman past niet tussen het glanzende glas en de staalconstructies van Metropolis, net zoals Superman niet om kan gaan met Gotham schurken. Als je een superheld bedenkt, bedenk dan waarom dat personage het masker opzet en criminaliteit bestrijdt.

Zo zijn in X-men de gevechten altijd tussen mutanten of mutanten tegen de overheid. Gewone criminelen raken er bijna nooit bij betrokken. De X-men bestaan uit zelfbescherming. In tegenstelling tot Spiderman, die een masker op doet omdat hij het gevoel heeft de verantwoordelijkheid te dragen om iets te doen met zijn krachten.

4. Maak je superheld de oplossing voor zijn eigen probleem

In de jaren zeventig en tachtig gebeurde het vaak dat televisieschrijvers zichzelf vastschreven waardoor ze heel snel oplossingen moesten verzinnen. Als ze superheldenverhalen schreven, dan was die oplossing veelal de superheld een nieuwe kracht geven. Als je dit doet, verliest je verhaal al gauw aan spanning.

Ook al is het vaak dat de superheld uiteindelijk wint aan het einde van een episode, dan komt een groot deel van de spanning uit op hoe hij wint en als kijker kan je alleen meedenken als je weet wat de superheld kan en wat niet.

Bij de climax van het verhaal, waar de held begraven is onder al zijn problemen, moet hij zich bevrijden met zijn eigen verstand, vaardigheden of spieren.

Afbeelding

Cover Vicious van V.E. Schwab

5. Verzin een geweldige naam

De naam van je personage is in een superheldenverhaal nog belangrijker dan in andere genres. Het moet blijven hangen bij de lezer, want deze held, daar gaan meer boeken over geschreven worden. Een mooi voorbeeld komt uit Vicious van V.E. Schwab. Een van de hoofdpersonen heet 'Victor Vale', wat hij zelf een naam vindt voor een slechterik. Of hij de held of de villain in het verhaal is, die keuze laat schrijfster Schwab aan jou over. 

Voorbeelden om van te leren

  • The Violent Centry door Lavie Tidhar over een alternatieve geschiedenis van Amerika.
  • Vicious van Victoria Schwab dat vraagtekens zet bij de notie van heldhaftigheid.
  • Nick Harkaways Tigerman met zijn held van in de veertig.

Afbeelding

Boom

Techniek