Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Als je schrijvers vraagt naar wat ze moeilijk vinden, noemen ze steevast: ‘goede namen verzinnen voor mijn personages’. Kathy Mathys brengt je op ideeën en geeft tips!
Wanneer ik mijn schrijfstudenten vraag naar wat ze moeilijk vinden, noemen ze steevast dialogen schrijven, de structuur van een verhaal uitdenken en goede namen verzinnen voor hun personages. Over dat laatste gaat het hier.
In Poemcrazy. Freeing Your Life With Words vertelt Susan Goldsmith Wooldridge dat ze gefascineerd is door de namen van wilde bloemen en nooit gaat wandelen zonder haar plantengids. Wooldridge heeft iets met namen. Ze vertelt ook dat het bij sommige stammen de gewoonte is om iemand een nieuwe naam te geven na een ingrijpende gebeurtenis of wanneer een nieuwe fase aanbreekt in iemands leven. Aboriginals krijgen een nieuwe naam wanneer duidelijk wordt waar iemands passie in het leven ligt, bijvoorbeeld Boomerang Maker of Interested in Wood.
Ook in verhalen hebben namen soms een metaforische betekenis. Zo heet de strenge huishoudster in De geheime tuin, het klassieke kinderboek van Frances Hodgson Burnett, mevrouw Medlock. Ze bemoeit zich ('meddle' in het Engels) overal mee en is streng, deinst er niet voor terug om het hoofdpersonage op te sluiten ('lock') in haar kamer. In negentiende-eeuwse verhalen was het gebruikelijk dat personages een symbolische naam meekregen. Nu zie je dat veel minder, al gebeurt het nog wel. De hoofdpersoon uit Paul Austers roman Maanpaleis heet Marco Stanley Fogg. De eerste twee namen verwijzen naar ontdekkingsreizigers. Net als zij zal de hoofdpersoon op avontuur gaan. Fogg lijkt dan weer op 'fog', het Engelse woord voor mist. Het doet denken aan geheimzinnigheid en mysterie.
Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine 5 van 2020
Abonnee worden?
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.