Afbeelding

6 kenmerken van een bestseller auteur - deel 1

Beeld Shutterstock

6 kenmerken van een bestseller auteur - deel 1

6 kenmerken van een bestseller auteur - deel 1Is het een combinatie van slaap, leeftijd, koffie en geconcentreerd hoofdkrabben die creatieve doorbraken veroorzaakt? Bekende schrijvers hebben in ieder geval één ding gemeen: ze zijn allemaal neurotisch. Hieronder volgen zes definiërende kenmerken.

1. Wees een anarchist

Als je veel wilt schrijven, moet je een manier zien te vinden om je zo ver mogelijk van de eisen van de maatschappij kan houden, die storen je alleen maar.

Anne Rice heeft minstens vier uur ononderbroken tijd nodig elke dag. Proust sloot zichzelf graag op in zijn kurken slaapkamer. Nathaniel Hawthorne had ‘eenzame jaren’, waarin hij van zonsopgang tot zonsondergang in zijn slaapkamer zat en Samuel Beckett kon er ook wat van met zijn beroemde‘belegering van de kamer’: periodes van intense creatieve activiteit.

2. Schrijf horizontaal

‘Ik ben een compleet horizontale auteur,’ zegt Truman Capote. ‘Ik kan niet denken tenzij ik lig met een sigaret in de ene hand en koffie in de andere.’ Hij deelt de gewoonte met een hoop schrijvers, zoals William Styron, Edith Wharton, Marcel Proust, John Milton, René Descartes en Voltaire.

De badkamer is ook een terugkerende plek voor veel schrijvers. William Somserset Maugham begon zijn schrijfsessies altijd door de eerste twee zinnen te bedenken in bad. Woody Allen hield ervan om zichzelf driekwartier te koken in een douche om op ideeën te komen.

3. Slaap veel

Voor, na en tijdens al het harde werk mag je jezelf belonen met een dutje.
Thomas Mann sliep elke dag van vier tot vijf. In die tijd was het ten strengste verboden dat zijn kinderen ook maar het zachtste geluid maakten. Honoré de Balzac onderbrak zijn werk altijd met dutjes van anderhalf uur. Franz Kafka spant de kroon. Hij sliep vier uur in de middag, alhoewel het volgens hem meestal alleen maar pogingen waren om in slaap te vallen.

Ik raad voor de echte fanatiekelingen onder ons de uberman-cyclus aan. Dat is een slaappatroon waar je de hele dag door elke vier uur maar twintig minuten slaapt.

6 kenmerken van een bestseller auteur - deel 14. Slaap weinig

De meeste schrijvers schrijven in de vroege ochtend of in de nacht, als er geen verantwoordelijkheden zijn (of ze hadden gewoon een erg oncomfortabel bed). In deze infografiek zie je hoeveel slaap veel bekende schrijver kregen. Er wordt ook vermeld hoeveel boeken ze hebben geschreven en of ze prijzen hebben gewonnen.

5. Honger jezelf uit

Een echte schrijver is een work-a-holic en dus is het bedenken van wat je gaat eten alleen maar een afleiding van werk.

Begint het leven van een schrijver saai te klinken? Dat is niet het enige. Het leven van een schrijver is ook hongerig. Verscheidene auteurs geven aan dat ze beter werken met een (bijna) lege maag. Zo leefde Marcel Proust op twee croissants en twee kopjes koffie per dag.

Roken mag je in overmaat, aangezien dat niet vult. Neem het maar aan van Victor Sawdon Pritchett, Donald Barthelme, Thomas Mann en Immanuel Kant (die maximaal één pijp in de ochtend rookte… die telkens groter werd)

6. Wees een man

Zoals je merkt zijn de meeste auteurs die worden genoemd (en gepubliceerd worden in het algemeen) mannen. Dat is dan ook een belangrijk advies: wees een man. Ik kan je veel tips geven en gewoontes vertellen, maar een man zijn, dat kan niet iedereen, zelfs ik niet. Waarom er minder bekende vrouwelijke schrijvers zijn, is voer voor een ander artikel (of een mooie reactie van een van jullie).

Deel twee van deze serie van zinvolle tips en gewoontes van bekende schrijvers is hier te vinden.

Door: Elisabeth Hunting

Techniek