Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Wat te doen met een boek waar jij in gelooft, maar uitgeverijen niet
Je bent maanden, misschien wel jaren aan het schrijven geweest. Vol spanning stuur je je boek of bundel naar een uitgeverij, maar dan krijg je het gevreesde antwoord: ze willen het niet uitgeven. Hartstikke balen. Wat zijn je opties met een boek waar je stellig in gelooft als je net een afwijzing hebt ontvangen – behalve optie opgeven?
‘Het past niet in ons fonds’
Uitgeverijen hebben een bepaald assortiment dat kenmerkend is voor hun bedrijf, en daarom moeten ze kritisch kijken naar nieuwe manuscripten. Het kan zijn dat je genre niet bij de uitgeverij past, of dat de stijl/tone of voice teveel verschilt met de andere werken in het fonds.
Wat kun je doen met deze afwijzing?
Als je deze afwijzing ontvangt, heb je twee opties. De eerste is: je manuscript naar andere uitgevers sturen, in de hoop dat hij ergens wél tussen past. De tweede optie is het boek zelf uitgeven, een eigen fonds starten zodat al je toekomstige schrijfsels voortaan wel in het fonds passen.
‘De kwaliteit van het manuscript is te laag’
Misschien heb je wel schrijfcursussen gevolgd, je boek honderd keer geredigeerd en door iedereen in je omgeving laten lezen. Dan is dit een behoorlijk pijnlijke afwijzing.
Wat kun je doen met deze afwijzing?
Deze afwijzing kun je op verschillende manieren benaderen, afhankelijk van je eigen zelfkennis. Je kunt zeggen: ‘Deze domme uitgever snapt mijn briljante verhaal gewoon niet!’ en je manuscript onveranderd naar een andere uitgever sturen. Iemand moet je talent toch inzien?
Een andere optie is: laat je manuscript eens lezen door een professional, en niet alleen door vrienden en familie. Huur een schrijfcoach in of laat het redigeren door iemand met verstand van zaken.
‘Er is geen markt voor/het verhaal is niet commercieel genoeg’
Niemand minder dan J.K. Rowling kreeg deze afwijzing keer op keer te horen. Grote uitgevers zagen te weinig commerciële potentie in het eerste Harry Potter-boek. Inmiddels is Harry Potter één van de meest verkochte boeken ter wereld.
Wat kun je doen met deze afwijzing?
Het kan natuurlijk best zijn dat jouw boek de nieuwe Harry Potter gaat zijn. Stuur je boek naar tientallen uitgevers in de hoop dat iemand wel de potentie ziet waarvan jij zeker weet dat je boek het heeft. Of breng het in eigen beheer uit, als je het absoluut en zo snel mogelijk op de markt wilt hebben. Dan maar hopen dat je boek wel genoeg commerciële potentie heeft, anders verlies je een enorme investering. Een laatste mogelijkheid is accepteren dat je boek in huidige vorm slecht zal verkopen, en aan je idee sleutelen tot het wel succesvol kan worden.
Een afwijzing ontvangen is nooit leuk en zoals hierboven staat, kun je op verschillende manieren reageren op een ‘nee’. De beste reactie is echt altijd: blijf positief, maar durf wel realistisch en kritisch naar je eigen werk te kijken.
Uitgeven
Service
- Login of registreer om te reageren
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.